Morellen - De Morellenboom (Prunus acida) of zure kers, is een boom, die oorspronkelijk uit Klein-Azië of Zuid-Europa afkomstig is en bij ons meestal als leiboom gekweekt wordt. De vruchten hebben in tegenstelling met de andere kersensoorten weinig zon voor hun ontwikkeling noodig. Morellen blijven ook bij zonbestraling zuur en vrijwel oneetbaar. De boompjes worden vaak veredeld door stekjes te enten op zaailingen van krieken of Spaansche kersen.
De morel wordt meermalen door schimmels aangetast (Monilia-soorten een schimmelziekte aan bloesems, jonge scheutjes en takken). De dubbele morel wordt bij ons het meest aangetroffen. Deze geeft rijpe vruchten in Augustus en September. De vrucht is alleen geschikt voor den inmaak en om op brandewijn gezet te worden. Ook om te stoven zijn morellen geschikt. De gemiddelde samenstelling is als volgt: water 75 %, eiwit 1,2 %, vruchtenzuur 2,5 %, suiker 3 %, ruwvezelstoffen (met pit) 17 %. Het is een fruitsoort, die maar zeer weinig verhandeld wordt.