Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Laurierbladeren

betekenis & definitie

Laurierbladeren - Deze kruiderij komt van den laurierboom (Laurus nobilis), een gewas uit het Middellandsche zeegebied, De gedroogde bladeren zijn leerachtig en aan den rand zacht gegolfd. Ze mogen niet aangevreten zijn en moeten hun zacht groene tint behouden hebben. Oude laurierbladeren zijn bruin en breken direct, de kruiderij riekt dan duf niet aromatisch. Wanneer men een blad kneust moet een duidelijke kamferachtige geur optreden.

Houdt men een laurierblad tegen het licht, dan kan men de olieholten zien dóórschemeren. De bladeren worden gebruikt voor het kruiden van saus, vleesch, soep en visch. Laurierbladeren zijn o.a, een vast bestanddeel van de zoogenaamde inmaakkruiden. Ze worden nooit als poeder of snippers, maar altijd als geheele bladeren verkocht, een gekneusd blad verliest weldra allen geur. Laurierbladeren worden ook vaak gebruikt bij het verzenden van gedroogde vruchten of andere plantaardige producten. Zoo worden vijgen en dadels dikwijls met laurierbladeren afgedekt, ook de bekende stangen drop (Siciliaansche drop) worden hierin verzonden. Het is een goedkoop en veilig inpakmateriaal. De vluchtige olie werkt hierbij sterk conserveerend.

Laurierbladeren worden in het Specerijbesluit genoemd. Deze specerij moet voldoen aan de algemeene eischen van zuiverheid. Verpakte waar moet duidelijk als zoodanig geëtiketteerd worden. In winkels en verkoopplaatsen waar de specerij los verkocht wordt, moet de verplichte aanduiding aangebracht zijn op of boven bakken, voorraadflesschen enz. in duidelijke hoofddrukletters van minstens 1,5 cm hoogte en minstens 1 mm lijndikte.