Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Fruitkuren

betekenis & definitie

Fruitkuren - Tegenwoordig worden in tal van gevallen fruitkuren voorgeschreven. De beteekenis van fruit als voedings- en genotmiddel is de laatste jaren steeds grooter geworden. Geen wonder dan ook, dat in tal van diëtische voorschriften fruit als een voornaam bestanddeel genoemd wordt. Rijp fruit heeft op de ontwikkeling van de tanden en het tandvleesch een zeer goeden invloed.

Voornamelijk aan het hooge vitaminengehalte ontleent fruit zijn groote beteekenis als bestanddeel voor de dagelijksche voeding. Vooral aan vitamine A en C is fruit rijk. Een fruitkuur kan zoowel als vermagerings of als mestkuur voorgeschreven worden. De keuze van de soort fruit maakt dit mogelijk. Wanneer druiven gekozen worden, is de kuur te beschouwen als een mestkuur. Druiven hebben nl. een hoog gehalte aan druivensuiker (15 % zie Druivenkuur). Fruit dat niet rijk is aan suiker (en dat is verreweg het meeste versche fruit), bewerkt door het aanzienlijk ruwvezelgehalte juist het tegengestelde.

Het werkt als vermageringsmiddel, ook omdat het fruit hier de plaats inneemt van voedsel met hooge calorische waarde. Men vervangt bv. tijdelijk het vetrantsoen door fruit, waarbij men toch een gevoel van verzadiging ondervindt. Bij vermageringskuren kan men meerdere fruitdagen achter elkander nemen. Men heeft het fruitrantsoen slechts aan te vullen met een weinig eiwit. In dit verband is het wellicht ook niet van belang ontbloot, om te wijzen op het diuretisch effect van een fruitkuur. Vruchtensap bevordert sterk de afscheiding van urine en daardoor de verwijdering van minder gewenschte stoffen uit het lichaam.

Wanneer men de porties langzamerhand vermeerdert, kunnen groote hoeveelheden fruit genomen worden. Een druivenkuur waarbij b.v. 2 a 3 kg druiven gebruikt worden, is geen zeldzaamheid. Aan te bevelen is, na overvloedig gebruik van fruit den mond met wat alkalisch water na te spoelen of kleine hoeveelheden mineraalwater te drinken, (vooral niet veel). Fruit werkt ook oplossend op urinezuurconcrementen. De verbindingen van deze stof, de uraten, verooroorzakeno.a. de verschijnselen van jicht.

Terwijl er tal van voedingsmiddelen zijn die bij splitsing in hun bestanddeelen urinezuurderivaten geven, (vleesch, lever, zwezerik), is er in vruchtensap geen enkel bestanddeel, dat in die richting werkzaam kan zijn. Doordat vruchten rijkelijk cellulose bevatten, prikkelen ze de darmen tot gezonde activiteit. Velen geven de voorkeur aan gebruik van fruit vóór het naar bed gaan, anderen daarentegen prefereeren fruit op de nuchtere maag. Een vaak waargenomen feit is, dat fruit zeer gunstig kan werken bij migraine en algemeene nervositeit. Het vitamine gehalte van fruit hangt samen met de bestraling van het directe zonlicht.