Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Arak

betekenis & definitie

Arak - Een brandewijnsoort met een bijzonder hoog gehalte aan alkohol. Deze sterke drank wordt verkregen door vergisting en desstillatie van de melasse der rietsuiker. Een zelfde soort drank is de „Toddy”, die gedestilleerd wordt uit het gegiste sap van palmbloeikolven.

Door herhaalde destillatie wordt het alkoholpercentage opgevoerd. Vooral de „Batavia arak” heeft een groote bekendheid verkregen. Deze drank wordt vanuit Oost-Indië over Amsterdam of Rotterdam geïmporteerd.

Verder is bekend, de arak van Goa of „Taffia”. Op Ceylon en in Oost-Indië vermengt men de arak met hennepextract of opium, waardoor de drank narcotische eigenschappen verkrijgt. Soms wordt het alkoholgehalte door fractioneeren tot 60 volume % opgevoerd. Voor de bereiding maakt men gebruik van een bepaald soort gist, die speciaal op rijst gekweekt wordt. Behalve een hoog gehalte aan alkohol, worden in arak als bestanddeelen aangetroffen: sporen suiker, mierenzuur, azijnzuur, boterzuur, capronzuur en caprylzuur en hun esters (dat zijn verbindingen van deze zuren met alkoholen).

Deze esters behooren grootendeels tot de geurstoffen en geven aan den drank het zeer bijzondere aroma. In den handel wordt veel kunstarak aangetroffen. Dit is de zoogenaamde „Façon”, die hoofdzakelijk bestaat uit met foezel en vanille gearomatiseerden moutwijn. Veel arak wordt in punch gebruikt, arak-punch. In Indië wordt arak ook meermalen uit een soort kleefrijst gegist.