Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Appelwijn.(bereiding)

betekenis & definitie

Appelwijn.(bereiding) - Appelwijn of cider wordt bereid door appelmost in gisting te brengen en ongeveer een behandeling te laten ondergaan, zooals die bij wijn beschreven wordt, dus de omzetting van de aanwezige suikers tot alkohol door middel van gist. Bij de bereiding van appelwijn bestaat gevaar, dat de gisting een verkeerde richting zal nemen en er azijnzuur zal gevormd worden. Dit alles kan men voorkomen, door zooveel mogelijk in vooraf gezwavelde vaten te gisten en verder bij de bewerking de grootst mogelijke zindelijkheid in acht te nemen.

Van 50 kg appelen, komt ongeveer 30 liter most. Appelwijn wordt veel gemaakt in Zuid-Duitschland en in Bretagne, waar een groot gedeelte van den appeloogst op dezen vruchtenwijn, verwerkt wordt. De eischen, waaraan appelwijn hier te lande voldoen moet, staan aangegeven in het Wijnbesluit. (Zie Vruchtenwijn.)

Behalve aan de gewone eischen van zuiverheid (kleur, reuk, smaak, helderheid, verwerken van deugdelijke vruchten, enz., moet appelwijn gegist zijn uit een vloeistof, die voor minstens 30 % uit appelsap bestaat. Verder wordt voorgeschreven, dat appelwijn niet kunstmatig gekleurd mag zijn, geen conserveeringsmiddelen mag bevatten, behalve die in vruchtenwijn zijn toegelaten (zie Vruchtenwijn).

< >