ferrocyaankalium of ijzerblauwzure kali, KjFe(CN)(i + 3H20, oen technisch zeer belangrijk zout, dat het eerst door het uitloogen van bloedkool verkregen werd. Het kristalliseert in groote, prismatische kristallen van een lichte, citroengele kleur, die in aanraking met de lucht geen verandering ondergaan en niet vergiftig zijn; dit zout heeft een bitter-zoetm smaak en is in 4 deelen koud of 2 deelen kokend water doch niet in alcohol, oplosbaar.
Het bevat 12.8 percent kristalwater, die het bij een temperatuur van 100° C. verliest. Het geel bloedloogzout wordt in het groot bereid door stikstof houdende kool — zooals die, welke uit hoorn, bloed, klauwen, afval van wol, snippers, leer enz. verkregen wordt — met potasch te gloeien. Ofschoon het ijzer een van de bestanddeelen van dit zout is, is het in de meeste gevallen onnoodig, ijzer aan de massa, welke het ferrocyaankalium moet opleveren, toe te voegen ; vooreerst, omdat de dierlijke stoffen, welke daarbij gebruikt worden (b.v. oude schoenen, paardeboeven, bloed enz.) een zekere hoeveelheid ijzer bevatten; maar vooral, omdat het zout zelf uit het ijzer, uit de steenen van den oven of uit de wanden der kristalliseerketels een voldoende hoeveelheid van dit metaal opneemt. De grondstoffen worden óf in geslotene gietijzeren vaten (moffels retorten) óf in open vlamovens verhit. Een der methoden, welke bij de bereiding van ferrocyaankalium gevolgd worden, is de volgende: 20 kilogr. potasch en 160 kilogr. onverkoold afval van dierlijke stoffen worden tezamen in een reverbeer-oven gedurende 24 uur verhit. De op die wijze verkregen zwarte massa (de smeltmassa) wordt tweemaal uitgeloogd; éénmaal terwijl zij nog warm is en éénmaal na hare bekoeling.
Deze beide oplossingen, waaraan men den naam ruwloog of blocdloog geeft, worden vermengd en uitgedampt, totdat zij 28 a 30° op den areometer van Baurné aanwijzen (ongeveer 1.25 specifiek gewicht). Men laat vervolgens het vocht overgaan in de klaartoestellen en daarna in de kristalliseerbakken. Het zout, dat zich dan afzet, bevat 95 a 98 % zuiver ferrocyaankalium; de moederloog wordt nogmaals uitgedampt om opnieuw kristallen (minder zuivere) op te leveren. Het zout wordt door omkristalliseeren gezuiverd. De uitgeloogde smeltmassa (het bezinksel) wordt als meststof gebruikt. — Een andere smeltmassa bestaat uit 100 deelen potasch, 400 deelen kool van hoorn en 10 deelen ijzervijlsel.De dierlijke zelfstandigheden die bij de bereiding van B. worden gebruikt, bevatten stikstof, waarop de vorming van cyaankalium berust, volgens de vergelijking:
K2 CO3 + 4C + 2N = 3CO + 2KCN.
Tegelijkertijd vormt zich, uit de in de potasch aanwezige zwavelzure zouten en de ijzerbestanddeelen der grondstof, zwavelijzor; wordt daarna de afgekoelde smeltmassa met water uitgekookt, dan ontstaat benevens B. nog zwavelkalium, naar de vergelijking
6KCN + Fe S = K2 S + K, Fe (CN)c.
Bij uitdamping der loog vangt de kristallisatie aan. Men heeft ook beproefd door de inwerking van ammoniak op gloeiend kaliumcarbonaat, onder medewerking van de stikstof der atmospherische lucht cyaanverbindingen te doen ontstaan, waarvan het resultaat echter twijfelachtig schijnt te zijn. Bij de bereiding van B. in het groot wordt sinds kort ook een andere methode, het gloeien van zwavelcyaankalium mot ijzer, gevolgd, waarbij zich als nevenproduct insgelijks zwavclkalium en zwavelijzer vormt:
6KCNS + 6Fe = K4 Fe (CN)6 + 5FeS + K2S.
Het geel bloedloogzout wordt gebruikt voor de bereiding van het rood bloedloogzout (zie volgend artikel), van het Berlijnsch blauw (zie ook Blauwe kleurstoffen), van het cyaankalium ; in de ververij bezigt men het voor het verven van blauw (met ijzerverbindingen) en bruinachtig rood (met koperverbindingen), ook wordt het bij het oppervlakkig verstalen van hot smeedijzer gebruikt. Overigens is het ook aanbevolen geworden voor de bereiding van het zoogenaamd wit buskruit.