Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Autoverzekering

betekenis & definitie

Een autoverzekering is de verzekering die men afsluit om verzekerd te zijn tegen schade die veroorzaakt wordt met en aan de auto. Eigenaren van een voertuig hebben een verzekeringsplicht. Dat houdt in dat voor een auto minimaal een WA-verzekering moet worden afgesloten.

Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) verzekert de schade die met de auto aangericht wordt bij een auto-ongeluk. Hierbij wordt zowel letsel als materiële schade vergoedt. Schade aan de eigen auto is bij een WA-verzekering niet gedekt.

De meeste autoverzekeringen bestaan naast het verplichte WA-deel uit een casco verzekering die ook schade aan de eigen auto en persoonlijk letsel dekt. Tevens is het mogelijk om een all-riskverzekering af te sluiten waarbij alle vormen van schade gedekt zijn. Hierbij maakt het niet uit of de eigenaar wel of niet schuldig is aan de geleden schade.

Verzekeraars zijn niet in alle gevallen verplicht de geleden schade uit te keren. Wanneer de eigenaar van de auto opzettelijke een ongeval veroorzaakt heeft, onder invloed was van alcohol of drugs, of niet is het bezit was van een geldig rijbewijs kan de verzekeraar besluiten de schade niet te vergoeden.

De hoogte van de autoverzekering, ook wel de premie genoemd, wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren van de verzekerde. Hoe meer schadevrije jaren iemand op zijn of haar naam heeft, hoe lager de verzekeringspremie is. Dit wordt de no claim korting genoemd.

Wanneer men schade meldt bij de verzekeraar heeft dit invloed op het aantal schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren dat men bij een schadegeval in moet leveren verschilt per verzekeraar, maar is altijd meer dan 1. Bij meerdere schadegevallen is het zelfs mogelijk om een negatief aantal schadevrije jaren te krijgen, waardoor er een extra hoge premie betaald moet worden.