Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 23-11-2016

2016-11-23

Aspirant-verzekeringnemer

betekenis & definitie

Een aspirant-verzekeringnemer is de benaming voor iemand die een aanvraag heeft gedaan voor een zorgverzekering bij een zorgverzekeraar. Men spreekt van aspirant-verzekeringnemer indien de aanvraag reeds is gedaan, maar de zorgverzekeraar deze nog niet heeft goedgekeurd.

Een aspirant-verzekeringnemer, ook wel een kandidaat-verzekeringnemer genoemd, is de persoon die een aanvraagformulier heeft afgeleverd voor een zorgverzekering bij een zorgverzekeraar. Als aspirant-verzekeringnemer moet men akkoord gaan met de voorwaarden zoals vastgesteld door de verzekeraar in het aanvraagformulier. Hierbij moet de aspirant-verzekeringnemer verklaren de waarheid te hebben gesproken over eventuele ziektes en aandoeningen. In Nederland hebben alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Dit houdt in dat iedere aspirant-verzekeringnemer die een basisverzekering wilt afsluiten door de betreffende zorgverzekeraar moet worden geaccepteerd.

In tegenstelling tot bij de basisverzekering, zijn zorgverzekeraars niet verplicht om iedere aspirant-verzekeringnemer een aanvullende verzekering te laten afsluiten. Hierbij kan een zorgverzekeraar een zogenaamde medische acceptatie of risicoselectie toepassen. In dat geval kan de zorgverzekeraar aan de aspirant-verzekeringnemer vragen om medische informatie te geven, voordat men deze een aanvullende verzekering kan afsluiten. Indien de aspirant-verzekeringnemer een hoog risico loopt om hoge zorgkosten te maken als gevolg van een ziekte of aandoening, mag een zorgverzekeraar de aspirant-verzekeringnemer voor de aanvullende verzekering weigeren.