SNS Bank

Een bank met begrijpelijke producten

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Autoverzekering

betekenis & definitie

Een autoverzekering vergoedt de kosten van schade die men zelf veroorzaakt of oploopt als bestuurder van een auto. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen diverse soorten autoverzekeringen, waarbij men bij de ene verzekering tegen meer onheil is gedekt dan bij een andere.

In Nederland wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie soorten autoverzekeringen, namelijk de aansprakelijkheidsverzekering (WA), WA + beperkt casco en WA +volledig casco (ook wel all risk). Iedere automobilist in Nederland is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee is men gedekt tegen vrijwel alle schade die men toebrengt aan derden. Met alleen een WA-verzekering wordt de schade die men zelf heeft opgelopen dan ook niet vergoed. Een WA + beperkt casco beschermt al tegen verschillende vormen van schade die men zelf kan oplopen, zoals schade door onweer of andere extreme weersomstandigheden, schade door brand, diefstal, explosies, etc. Met een WA + volledig casco is men vaak verzekerd tegen al het onheil van buitenaf. Een WA + volledig casco wordt dan ook wel een all risk verzekering genoemd, omdat alle mogelijke risico’s op schade worden gedekt.

Veel verzekeraars hanteren met betrekking tot autoverzekeringen een zogenaamde no-claimkorting. Dit houdt in dat, indien men een voor een bepaalde periode geen aanspraak heeft gemaakt op de autoverzekering, men het jaar daarop minder premie betaalt. Deze korting loopt vaak op naarmate men meerdere jaren achter elkaar schadeloos rijdt. Zo kan men in de loop der jaren veel besparen op de premie voor de autoverzekering.