SNS Bank

Een bank met begrijpelijke producten

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

WA-verzekering

betekenis & definitie

Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is een in Nederland verplichte verzekering die men afsluit voor een auto en verzekert tegen schade die men toebrengt aan anderen. De WA-verzekering vergoedt van alle soorten autoverzekeringen die men kan afsluiten het minste aantal vormen van schade.

In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen drie soorten autoverzekeringen, namelijk de WA-verzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Hiervan is de WA-verzekering de enige van deze drie die elke automobilist verplicht dient af te sluiten. De WA-verzekering vergoedt schade die men zelf aan anderen heeft toegebracht. Het gaat hier om schade als gevolg van bijvoorbeeld een botsing van auto’s. De schade die men heeft toegebracht aan de andere auto kan worden vergoed door de verzekering. In geval men bijvoorbeeld met zijn of haar auto tegen een boom botst, betreft het geen schade aan derden, en zal de schade niet worden vergoed indien men alleen een WA-verzekering heeft afgesloten.

Hoewel de premie van een WA-verzekering voor geautomatiseerde voertuigen over het algemeen niet veel meer dan een paar euro per maand is, kunnen deze kosten per verzekeraar uiteenlopen. Daarnaast zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op de hoogte van de premie. Verzekeraars houden bijvoorbeeld vaak rekeningen met de leeftijd van de verzekerde, het type en model voertuig waarin men rijdt en het aantal jaren dat men schadevrij rijdt. Doorgaans is bijvoorbeeld de hoogte van de premie hoger voor jongeren of personen die hun rijbewijs nog niet zo lang hebben en lager voor diegenen die al enkele jaren schadevrij rijden.