SNS Bank

Een bank met begrijpelijke producten

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Aansprakelijkheidsverzekering

betekenis & definitie

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die dekt tegen allerlei schade die men toebrengt aan anderen en de eigendommen van anderen. De meeste vormen van schade waarvoor men wettelijk aansprakelijk kan worden gesteld, worden vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering. In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht.

Men kan op allerlei manieren schade toebrengen aan anderen of de eigendommen van anderen. Vrijwel alle vormen van schade die men kan toebrengen en waarvoor men wettelijk aansprakelijk kan worden gesteld, kunnen worden vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering. Zo worden de kosten vergoed wanneer men bijvoorbeeld per ongeluk iets heeft gebroken of laten vallen van iemand anders. Een aansprakelijkheidsverzekering is een onderdeel van de schadeverzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen over het algemeen persoonlijk of voor een gezin worden afgesloten. In laatste geval is iedereen van het gezin verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Veel gezinnen met jonge kinderen kiezen voor deze vorm van aansprakelijkheidsverzekering. Bij een gezinsdekking zijn niet alleen minderjarige, inwonende kinderen verzekerd tegen aansprakelijkheid, maar vaak ook meerderjarige, ongehuwde kinderen die uitwonend zijn voor een studie. Schade die is veroorzaakt door opzet of tot stand is gekomen door het uitvoeren van illegale activiteiten zijn niet verzekerd. Ook schade toegebracht door middel van voertuigen, zoals auto’s en motors, worden niet door een aansprakelijkheidsverzekering vergoed.