Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Sojaboon

betekenis & definitie

De sojaboon is een peulvrucht uit het Verre Oosten. Deze boon dient als basis in de sojaproducten die men eet ter vervanging van voedingswaren met dierlijke producten. Hoewel de meeste sojabonen geel van kleur zijn, bestaat hij ook in zwart, bruin en groen.

In Azië eet men de sojaboon al duizenden jaren, daar beschouwden de inwoners de boon als een van de vijf heilige gewassen. Rond de twintigste eeuw raakte de boon ook bekend in de westerse wereld. De meeste mensen kennen de sojaboon als voedingsstof in sojaproducten als melk, margarine en vleesvervangers. Zo kan men de sojaboon vermalen en de melkachtige vloeistof die vervolgens ontstaat stremmen met een zuursel. Daardoor ontstaat er een vaste vorm: tofu. De smaak is neutraal en de tofu kan dan ook in allerlei gerechten gebruikt worden. De boon kan echter ook gewoon gegeten worden. Die sojaboon, ook wel edamame genoemd, is vooral in Aziatische winkels te koop. De groene boon die men eet is anders van smaak dan de boon die voor sojaproducten wordt gebruikt. De edamame wordt dan ook gegeten als de bonen nog niet helemaal rijp zijn.