Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Peulvrucht

betekenis & definitie

Peulvruchten zijn de zaden uit de peulen van planten uit de vlinderbloemfamilie. De peulvruchten bestaan in tientallen varianten die dagelijks gegeten worden. Hoewel er ook eenzadige peulen zijn, bevatten de meest gegeten peulen meerdere zaden.

Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemfamilie en zijn dus geen groentesoort, zoals verschillende mensen denken. Buiten deze bloemenfamilie komen er geen peulen voor. De zaden kunnen in verschillende groepen worden onderverdeeld. Zo vallen doperwten en sperziebonen onder de verse peulvruchten en horen kikkererwten en taugé bij kiemgroentes. Daarnaast bestaan er ook nog gedroogde soorten zoals linzen, bruine en witte bonen en kidneybonen. Deze bonen zijn vaak in glazen potten en blikken te vinden. Ook de pinda is een peulvrucht. Meestal worden de zaden uit de peul gehaald, zoals bij het eten van sojabonen en pinda's, maar sommige zaden worden samen met de peul opgegeten. Sperziebonen en peultjes worden bijvoorbeeld in zijn geheel gekookt en gegeten. Naast het eten van de peulen, kan men de zaden ook gebruiken om de grond te bemesten.