Groen betekenis & definitie

Groen is een kleur die voorkomt uit de primaire kleuren blauw en geel. Omdat deze kleur gemengd wordt met twee andere kleuren wordt het een secundaire kleur genoemd.

In de natuur is de kleur groen een van de meest voorkomende. Daarom is het ook niet vreemd dat psychologen deze kleur omschrijven als rustgevend, de kleur van de vrede en vruchtbaarheid.
Dit kan ook weer verklaren dat politieke partijen deze kleur gebruiken, zowel in hun logo als in de naam. Denk bijvoorbeeld aan GroenLinks, een partij die veel over heeft voor het milieu. Het logo van CDA en D66 is groen en de traditionele kleur van de islam ook.
In verkeerslichten wordt de kleur gebruikt om aan te geven dat er weer gereden mag worden en in de scheepvaart is het navigatielicht aan stuurboord groen.
De kleur groen wordt vaak geassocieerd met jong en fris, denk aan het ontgroenen, wat gebeurt bij studentenverenigingen. Ook wordt deze kleur vaak gebruikt in uitdrukkingen, zoals: "hij ziet groen van jaloezie", "hij is een groentje" en "groen en geel zien".

Gepubliceerd op 08-04-2015