Poppodium betekenis & definitie

Een poppodium is een locatie waar muziekoptredens plaatsvinden. Een poppodium is meestal kleiner dan theaterzalen of concertzalen en bieden een breed scala aan live muziek aan.

In Nederland zijn veel poppodia te vinden. Enkele bekende poppodia zijn 013 in Tilburg, de Azijnfabriek in Roermond, Doornroosje in Nijmegen, Paradiso in Amsterdam, het Paard van Troje in Den Haag en Tivoli in Utrecht. Een poppodium kenmerkt zich door de grote diversiteit aan verschillende muziekoptredens die er worden gehouden. Zo is er van vrijwel ieder genre wel een keer een optreden. Daarnaast vinden bij veel poppodia dance feesten plaats, waarbij er een gehele avond muziek wordt gedraaid door één of meerdere dj's.

39 poppodia in Nederland hebben de status kernpodium. Een kernpodium kan subsidie ontvangen als bij een optreden de gemaakte kosten hoger zijn dan de (entree)opbrengsten. Tot een bepaald bedrag betaalt het Popinstituut deze kosten. Een poppodium komt niet zomaar in aanmerking voor deze subsidie. Ze moeten namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden op het gebied van organisatie, programmering, faciliteiten, management, administratie en publieks trek.