Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 01-04-2015

Parlement

betekenis & definitie

Een parlement zijn de volksvertegenwoordigers die door de burgers van een democratische rechtsstaat gekozen zijn en samen met de regering het land besturen. Een parlement wordt daarom ook wel een volksvertegenwoordiging genoemd.

Het woord is afgeleid van het Franse 'parler' wat 'praten' betekent. In een parlement discussiëren, vergaderen volksvertegenwoordigers en regeringsleden met elkaar over het bestuur van een land. Een parlement speelt een cruciale rol in de totstandkoming van nieuwe wetgeving en is in de Trias Politica de controlerende macht. Het parlement controleert de regering. In Nederland bestaat het parlement (ook wel Staten-Generaal genoemd) uit de Eerste- en Tweede Kamer.

Parlementen hebben doorgaans een nationaal karakter, maar kunnen ook supranationaal zijn. Een voorbeeld daarvan is het Europees Parlement. De tegenhanger van een parlement in een parlementair systeem is een congres in een presidentieel systeem.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!