Prorail

Begrippenlijst Prorail

Gepubliceerd op 27-12-2016

2016-12-27

Trein

betekenis & definitie

Een trein is een beweging voor het vervoer van reizigers of goederen, of de overbrenging van leeg materieel, met een bepaalde infra inzet volgens een gepland tijdschema. Een trein wordt geïdentificeerd met een treinnummer en t.b.v. de unieke identificatie van het grensverkeer met België aangevuld met twee treinletters.

Een trein doorloopt (normaliter) in het proces van planning tot uitvoering een drietal fasen (= oude VPT-situatie; tzt komt een vergelijkbare PTI-situatie met de planningsfasen: BasisUren, BasisDagen en SpecifiekeDagen).
1. Basisuurpatroon-trein (BUP-Trein)
Door de planners van NSR wordt een basisuurpatroon opgesteld voor een (deel)treinserie, de zogenaamde BUP-Trein. Er wordt een BUP-Trein gemaakt per rijrichting van het traject en eventueel voor de dal/ochtend of avondspits. 2. Patroonplan-Trein (PP-Trein). De BUP-Trein dient als basis voor de PP-Trein. Van het basisuurpatroon wordt door de planners een pa- troonplan voor een standaardweek gemaakt. Daarnaast worden de uitzonderingen op dit patroon vastgelegd m.b.v. periodegeldigheden en bijzondere verkeersdagen, de zogenaamde PP-Treinvariant. Bij de model- lering van een PP-trein wordt het principe gehanteerd dat men niet dag voor dag vastlegt hoe alle treinen zullen rijden, maar dat men het patroon opslaat tezamen met de uitzonderingen op het patroon. 3. Concreetplan-Trein (CP-Trein).

De PP-Treinvariant dient als basis voor de CP-Trein. Van het patroonplan wordt een concreetplan voor een bepaalde verkeersdag gemaakt, door het patroonplan te effectueren voor een concrete dag. De actuele CP- Trein zal naast de plan- ook de uitvoeringstrein zijn (oftewel: bij de treinactiviteiten van de actuele CP-Trein worden ook de uitvoeringstijden vastgelegd).