Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Rozijnen

betekenis & definitie

Rozijnen - de gedroogde vruchten van verscheidene druivensoorten. Tafel-r. zijn gedroogde Malagadruiven; zij zijn bijzonder vleezig en worden ook muskaatr. genoemd. Zij komen in kistjes in den handel, terwijl zij nog aan de steeltjes hangen. Men droogt de r. aan de plant of geplukt in de zon.

De eerste methode levert de fijnere soorten. In ’t laatste geval worden zij tot bosjes gebonden en eenige seconden ondergedompeld in een kokende oplossing van potasch en keukenzout, waaraan men een weinig olijfolie heeft toegevoegd, en daarna, op stroomatten in rijen gelegd, in de zon gedroogd. De druiven blijven hierdoor vleeziger en gaan niet gisten. Italiaansche r. zijn hard. Zij komen uit Sicilië, Calabrië en van de Liparische eilanden en worden in manden verzonden (korfroaijnen). De Fransche kistr. komen uit Langedoc en Provence.

De beste r. leveren Griekenland en Turkije, vooral Klein-Azië, waar Smyrna de hoofduitvoerplaats is. Van de aldaar verhandelde r. onderscheidt men voornamelijk drie variëteiten: de Sultane r., de Elemé r. en de blauwe r. Sultane r. zijn klein, zeer zoet en helder geel-bruin; zij hebben geen pitten en worden in kistjes of zakjes verpakt verzonden. Zij worden eerst in water gespoeld, dan aan zwaveldampen in gesloten kamers blootgesteld en daarna in heete lucht gedroogd. Elemé r. zijn veel grooter, geelbruin van kleur en hebben gewoonlijk één pit. Blauwe r. zijn de tafelr.