Wat is de betekenis van Rozijnen?

2024-04-30
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

rozijnen

Gedroogde vruchten van bepaalde rode, blauwe en witte druivensoorten, die voorkomen in Zuid-Europa, Klein-Azië, Australië en Californië. Ze kunnen worden gebruikt als onderdeel van o.a. studentenhaver of als toevoegsel van brood, gebak, puddingen, alcoholhoudende dranken, zoals bijvoorbeeld ‘boerenjongens’.

2024-04-30
Art & Architecture Thesaurus

Getty Research Institute (1990)

rozijnen

rozijnen - Gedroogde druiven, met name van bepaalde soorten in Zuid Europa

2024-04-30
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

rozijnen

(L., racemus = druif), gedroogde druiven.

2024-04-30
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Rozijnen

gedroogde druiven uit Z.-Europa, Kl.Azië, Californië, Australië. Sultana R. of sultaninen zijn pitloos. Elémé R. zijn groter; met pitten. Muscatels worden in trossen verpakt en soms machinaal ontpit. Nederland voerde vóór de oorlog jaarlijks gemiddeld 10 millioen kg Sultana-R. in (vnl. uit Turkije en een d...

2024-04-30
Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Rozijnen

Rozijnen - Dit zijn gedroogde druiven, welke reeds sedert eeuwen als zoodanig bekend zijn. De Grieken en Romeinen gebruikten al rozijnen en krenten. Nog altijd genieten de producten uit Griekenland en de Levant een zekere vermaardheid. Van de Levantijnsche soorten is de Sultanarozijn het meest bekend. Deze soort die tegenwoordig ook van het eiland...

2024-04-30
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Rozijnen

Rozijnen zijn de gedroogde vruchten, (druiven) van den wijnstok (Vitis vinifera); de kleinere soorten leveren de krenten, terwijl de grootere druiven zonder pitten sultaninen worden genoemd. Samenstelling: eiwit 1,6%; vet 1,2%; koolhydraten 66%; organische zuren 1,5%; vocht 25%; verbrandingswaarde 3000 calorieën per kg.

2024-04-30
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Rozijnen

Rozijnen - de gedroogde vruchten van verscheidene druivensoorten. Tafel-r. zijn gedroogde Malagadruiven; zij zijn bijzonder vleezig en worden ook muskaatr. genoemd. Zij komen in kistjes in den handel, terwijl zij nog aan de steeltjes hangen. Men droogt de r. aan de plant of geplukt in de zon. De eerste methode levert de fijnere soorten. In ’t laats...

2024-04-30
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Rozijnen

gedroogde wijndrijven; komen uit Italië, Frankrijk, Spanje, de besten uit KleinAzië, Kos en Samos (Smyrnasche, Damasceensche, pitlooze Sultania R.).

Wil je toegang tot alle 9 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-30
Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Rozijnen

Rozijnen of gedroogde druiven worden vooral uit het zuiden van Europa en Klein-Azië in groote hoeveelheid in den handel gebragt. De grootere soorten verkrijgt men van groote, langwerpige druiven, die men eenvoudig in de zon en alleen in geval van nood door kunstmatige warmte droogt. De beste rozijnen, vooral voor het dessert bestemd, komen als tros...