Requeste civiel - Buitengewoon rechtsmiddel, dat de wet in eenige met name genoemde gevallen toekent ter voorziening tegen vonnissen, welke niet meer voor beroep of verzet vatbaar zijn. Het is alleen mogelijk :
1. indien de aangevallen beslissing berust op na haar uitspraak ontdekt bedrog of arglist der wederpartij in de procedures gepleegd, of een opgelegde eed door den strafrechter is verklaard valschelijk te zijn afgelegd, tenzij het geldt een beslissenden eed ;
2. indien uitspraak is gedaan omtr. zaken, welke niet waren geëischt;
3. indien meer is toegewezen, dan was geëischt;
4. indien verzuimd is op een deel van den eisch uitspraak te doen ;
5. indien tusschen dezelfde partijen, op dezelfde gronden en door denzelfden rechter, tegenstrijdige vonnissen in het hoogste ressort zijn gewezen ;
6. indien in hetzelfde vonnis tegenstrijdige beschikkingen voorkomen ;
7. indien gevonnisd is op stukken, die na het vonnis voor valsch erkend of valsch verklaard zijn ;
8. indien men, na het vonnis, stukken van een beslissenden aard nader in handen heeft bekomen, welke door toedoen van de wederpartij waren achtergehouden (art. 382 Rv.).
Voor minderj. staat bovendien het middel van r. c. open, indien zij in een zaak niet zijn verdedigd (art. 383 Rv.). Het r. c. wordt gericht tot den rechter, die het aangevallen vonnis heeft gewezen (art. 389 Rv.). Wordt er gunstig op beschikt, zoo doet deze rechter opnieuw uitspraak (art. 395 Rv.). R. c. is slechts éénmaal mogelijk (art. 396 Rv.). Ten aanzien van beslissingen van scheidsmannen is het middel uitgesloten (art. 648 Rv.). Ten opzichte van uitspraken van den kantonrechter is het alleen mogelijk in de in art. 382 Rv. onder 1 en 7 genoemde gevallen (art. 397 Rv.).