Pauw - naam van een Hollandsche regentenfamilie, waarvan verschillende leden in de 17e eeuw een rol hebben gespeeld in de Ned. gesch. ’t Geslacht was afkomstig van Gouda, waar Adriaen P. in 't begin van de 16e eeuw lid was van de vroedschap. Deze vestigde zich in 1539 in Amsterdam als koopman, moest bij de komst van Alva de vlucht nemen, ging in Hamburg wonen, vanwaar hij in 1578 naar Amsterdam terugkeerde. Kort nadat hij schepen was geworden, stierf hij (1578). — Reinier P., zoon van Adriaen P., geboren 1564, was een der oprichters van de O.-I. Compagnie.
Behoorende tot de Contra-Remonstrantsche leden van de vroedschap, werd hij aangewezen om de instructie te leiden in t proces tegen Oldebarneveldt, Hoogerbeets en de Groot. Hij maakte deel uit van de rechtbank (vgl. Vondel: Hekeldichten). Na den afloop van ’t rechtsgeding raakte hij op den achtergrond. Hij stierf in 1636. — Adriaen P., zoon van Reinier P„ geboren 1581, werd in 1611 pensionaris van Amsterdam. Fel Contra-Remonstrant bewerkte hij het ontslag van Vossius en Barlaeus als regenten van ’t Staten-College.
In de jaren 1621 tot 1628 maakte hij deel uit van gezantschappen naar Engeland, Frankrijk en Denemarken. Benoemd tot raadpensionaris (1631) begon hij invloed uit te oefenen op de buit. pol. Zoo werkte hij mede tot ’t verbond met Frankrijk in 1635. Toen hij begreep, dat Amsterdam hem niet gaarne zag gecontinueerd, legde hij in 1636 zijn ambt neer. Na in de jaren 1646 tot 1648 te hebben deelgenomen aan de vredesond. van Munster als afgevaardigde der Republiek, werd hij in 1649 naar Engeland gezonden om voorspraak te zijn voor Karel I. Toen hij als gezant in Engeland in 1652 ’t uitbreken van den oorlog niet heeft weten te voorkomen, keerde de publieke opinie, die hem herhaaldelijk had beschuldigd van omkoopbaar te zijn, zich geheel en al tegen hem, zoodat de Staten van Holland hem in bescherming moesten nemen. Hij stierf in 1653.