Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Muller (frederik)

betekenis & definitie

Muller (frederik) - Ned. bibliograaf, antiquaar en uitgever, zoon van prof. Samuel Muller (zie ald.), geb. te Amsterdam 1817, overl. aldaar in 1881, studeerde aan het Athenaeum, maar bekwaamde zich tegelijkertijd bij zijn oom Johannes Müller (geb. te Crefeld 1809, wiens huis in de Kalverstraat, twee eeuwen lang reeds door boek- en prenthandelaren bewoond, lange jaren een aantrekkingspunt voor Amsterdamsche boekenvrienden en kunstlievende vreemdelingen was), in de praktijk van den boekhandel, welk bedrijf hem zeer aantrok. Hij begon met het uitgebreide magazijn zijns ooms te catalogiseeren, daarna de boekerij der Doopsgezinde Gemeente. Gaandeweg vatte hij voorliefde op voor den ouden boekhandel, tot nog toe zoo goed als onbekend.

Na 6 jaar bij zijn oom gewerkt te hebben, dreef hij eenige maanden de zaak met den auctionnair Radink en begon in 1843 een oude-boekhandel in een kelder aan ’t Rokin, waaruit zijn wereldberoemde zaak zou opgroeien. Tot 1880 hield M. niet minder dan 100 aucties, waaronder hoogst belangrijke. In al die jaren was hij onverdroten werkzaam, bracht zeldzame boeken en belangrijke handschriften aan ’t licht, o. a. oude reisjournalen van 1590—1650, spoorde tot waakzaamheid aan over de schatten in verschillende archieven, zocht met scherpen speurzin waardevolle boekwerken en prenten bijeen, gaf degelijke catalogi uit en werd de raadsman van boek-verzamelaars en vakgeleerden uit alle landen. Vooral geografisch-historische bibliografie trok hem aan. Maar ook andere vakken bedacht hij. Zoo gaf hij o. a. een catalogus van meer dan 10.000 Nederlandsche juridische dissertaties van 1659—1879 uit. Voorbeelden van doorwrochte catalogi waren : Catalogue of Books, Maps, Plates on America and of a remarkable collection of early Voyages, including a large number of books in all languages unth bibliographical and historical Notes (± 4000 nos. in 30 jaren bearbeid); Essay d'une Bibliothèque Neerlando-Russe (2 catal. van boeken en kaarten 1859—70).

Zijn meesterwerken waren: Bibliographie vanNederlandsche pamfletten van 1500—1702, ongeveer 10.000 stuks (in samenwerking met P. A. Tiele (zie ald,), 3 dl. 1858—67) ; Beschrijvende Catalogus van 7000 portretten van Nederlanders en Buitenlanders met Nederland in betrekking staande (1853); Nederlandsche Geschiedenis in Platen, Beredeneerde beschrijving van Nederl. Historieplaten, zinneprenten en Historiekaarten van de 17e eeuw tot 1880 (4 dl. 1863—82). De Nederlandsche regeering kocht in 1881 de geheele historische prentenverzameling van M. aan. Als uitgever bepaalde hij zich tot enkele werken, o. a. J. v. Lennep, Het Leven van C. en J. van Lennep; Bakhuizen van den Brink, Studiën en Schetsen. Hij liet aan de Vereeniging ter bevordering van den Boekhandel een legaat na, waarvan ze het Fred. Muller-fonds stichtte, ter aanvulling van zijne en andere bibliografische werken.

< >