Kustgebergte - (Coast Range), gebergte in het Westen van N.-Amerika langs de kust van den Grooten Oceaan. Bij het Siskiyon Geb. nadert het kustgebergte steeds meer tot het Cascadengebergte, zoodat een scheiding wordt gevormd tusschen het Bekken van Californië Zuidwaarts, en dat van Oregon Noordwaarts. In steile hellingen en rijen van tunnels gaat de kustspoorweg over deze ± 1250 M. hooge dam. Verder Noordwaarts zijn de bergen wel lager, maar door het klimaat en de dichte begroeiïng minder gemakkelijk over te trekken.
Grootsch zijn dan echter de Olympic Mnts., die het geheele schiereiland tusschen Puget Sound en Oceaan opvullen. De toppen reiken in het gebied der eeuwige sneeuw, het behoort tot de hoogste deelen van het kustgebergte. Het vochtige, ruwe klimaat en de verbazend dichte begroeiïng maken een bestijging van de Olympic Mnts. uiterst bezwaarlijk, waardoor zij tot de meest onbekende gebergten van geheel N.-Amerika behooren. Ten N. van den Puget Sound begint het Canadeesche kustgebergte, dat zich van de beneden Fraser rivier in het Z. tot de Lynn Fjord in het N. over een afstand van ongeveer 1400 K.M. voordoet als een hooge, aaneengesloten wal, slechts van enkele cañonachtige dalen doorbroken en steeds door zijn ruwe natuur het binnendringen van menschen moeilijk maakt. Zelfs aan de Z.-zijde komen nog talrijke plaatsen voor, die ook des zomers met sneeuw bedekt zijn.
Meer naar het Noorden bereikt de Devil’s Thumb (Duivelsduim) 2776 M. en Kate’s Needle 3034 M. Meer landwaarts in bevinden zich nog een groot aantal ketenen, waarvan vele nauwelijks onderzocht zijn. Steeds hooger en woester wordt naar ’t N. het gebergte, de gebieden eeuwig met sneeuw bedekt, worden uitgestrekter. Met de Elias Alpen begint het Alaska-gedeelte van het kustgebergte, dat het meest grootsche en geweldige deel is, met vele toppen, die hooger reiken dan de Mont Blanc in Europa, o. a. Mnt. Crillon (4848 M.), Elias (5495 M.), Logan (5950 M.), Mac Kinley (6187 M.), de hoogste berg van N.-Amerika. Van deze verzameling van bergreuzen komt dan ook de Malapina gletsjer, de grootste op aarde.