Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Oregon

betekenis & definitie

Oregon - de middelste der drie Pacific States (Staten aan den Grooten Oceaan) van de Vereenigde Staten; ruim 250.000 K.M.2, 836.000 inw. (1920). De staat omvat vier natuurlijke landschappen, van West naar Oost op elkaar volgend:

1. het Kustgebergte 2. het lengtedal tusschen dit en 3. het Cascadengebergte 4. het aandeel in het Groote Bekken.
1 en 3 zijn nagenoeg geheel bedekt met dichte, zware naaldwouden, waarboven in 3 de sneeuwtoppen uitsteken. Ook het lengtedal is in ’t Z. nog geheel met die wouden bedekt; in 't N. deel, doorstroomd door de Willamette, die bij Portland in de Columbia valt, zijn ze al voor een groot deel gekapt. De regenval is hier overal zeer aanzienlijk, terwijl daarentegen in 4, het Groote Bekken, droogte heerscht; vooral het Z. daarvan, een gebied zonder afvloeiing, is zeer droog en grootendeels bedekt met „sage brush” (Artemisia tridentata), de typische struikvegetatie van dit landschap. In het N. deel, dat afvloeit naar de Columbia en zijn grooten zijtak, de Snake River, verrijzen de ook met naaldhout bedekte Blue Mountains. Daardoor is de vlakte hier beter bevloeid en kan irrigatie worden toegepast, terwijl het Z. hoogstens door dry farming geschikt kan worden gemaakt, waar de bodem niet te zout is. Thans is het eenige gebied van den staat met dichtere bevolking het Willamettedal, in het benedendeel de hoofdstad Portland. In het Z. van de Cascades ligt een Nationaal Park, met het merkwaardige Crater Lake, een kratermeer op den top van een niet werkenden vulkaan, 600 M. diep, omgeven door een tot 400 M. hoogen wal en zonder zichtbare toe- of afvloeiing. Onder de bedrijven staat de houtproductie vooraan.

Ze wordt alleen overtroffen door die van den nabuurstaat Washington. De bosschen beslaan ⅓ van den staat, ⅙ van alle bosch der Unie. Vruchtenteelt en hopbouw zijn van belang in het Willamette-dal, schapenteelt op het plateau. Op de Columbia-rivier is belangrijke vischteelt, vooral van zalm. Steenkool wordt geëxploiteerd aan de Coro Bay (43°20' N.B.). O. heeft niet den snellen vooruitgang van Washington en nog minder dien van Californië kunnen bijhouden.

Het had minder goed bebouwbaar land, minder mineralen en vooral een moeilijker verbinding met zee, waardoor veel handel moest gaan over de Puget Sound in Washington. Door het bouwen van twee geweldige pieren in zee kan de Columbia-rivier door zeeschepen van hoogstens 7 M. diepgang opgevaren worden tot Portland. De bevolking van 0. is daardoor niet zoo sterk toegenomen als die der beide buurstaten. — Er wonen Chineezen en Japanneezen (1910), 7000 Indianen (1919), 1500 Negers (1910). De eenige groote stad is Portland (268.000 inw.). Salem, de hoofdstad, heeft 18.000 inw. — Litt.: Oregon Blue Book, issued by the Secretary of State; G. P. Putnam, In the Oregon Country (N.-York and London, 1919).

G e s c h. Het land is in 1778 door Cook bezocht; Engeland maakte er aanspraken op, als behoorende tot Br. Columbië, die de Ver. St. niet erkende. Een door Jefferson uitgezonden expeditie onder Lewis en Clarke onderzocht 1804—06 deze gebieden, die sedert een voorwerp van geschil vormden tusschen de Ver. St. en Eng., totdat na langdurig onderhandelen in 1846 de 49e breedtegraad als grens werd aangenomen. O. werd in ’48 bondsterritorium; in ’53 werd het N. ervan als territ. Washington gescheiden en in ’59 werd O. als staat erkend. Litt.: Johnson, A short history of O. (Chicago 1904).

< >