Koolhydraten, - een groote groep van organische verbindingen, die uit koolstof, waterstof en zuurstof bestaan, en waarin de beide laatste elementen in dezelfde verhouding aanwezig zijn als in water; zij hebben dus tot algemeene formule: CxH2nOn. De stoffen, die tot deze groep behooren, vat men wel samen onder den naam van suikers of sacchariden; zij zijn vooral in het plantenrijk zeer verbreid, en vormen een belangrijk bestanddeel van de voedingstoffen voor menschen en dieren. Men verdeelt de k. in vier groepen: 1) enkelvoudige suikers of monosacchariden, druivensuiker, vruchtensuiker, mannose, galactose, 2) disacchariden, o. a. rietsuiker, melksuiker, maltose, cellobiose, 3) trisacchariden o. a. raffinose, 4) polysacchariden, o. a. zetmeel, glycogeen, dextrine, inuline, cellulose, tunicine. De drie laatste klassen van k. zijn gemakkelijk vatbaar voor hydrolyse, waarbij zij ten slotte in monosacchariden overgaan.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk