Hong-kong - Eng. bezitting en pachtgebied aan de Zuid-Oostkust van China, gelegen ten O. van den mond der Kanton-rivier (Bocca Tigris) en deze beheerschende. De kolonie bestaat uit het eigenlijke eiland Hong-kong (of Hiang-kiang), groot 79 K.M.2, het schiereiland Kau-loen, door een nauwe zeestraat, de Li-moenpassage van het eiland gescheiden, en het eiland Lantau. De geheele kolonie is 1049 K.M.2 groot met 489.000 inw. Het land bestaat uit sterk geaccidenteerd bergland van Z.W.— N.O. loopende ketens, hoogste top op het schiereiland 1190 M., op het eiland H. de 632 M. hooge Victoriapiek.
De kusten zijn sterk ingesneden bergkusten. Het klimaat vormt een overgang van het tropische tot het subtropische, De jaartemperatuur bedraagt 21,8°, Juli 27,6°. Februari 14,1°, absolute uitersten + 2,2° en 34,7°; 68 % van den neerslag valt in den zomer.— Het overgroote deel der bevolking bestaat uit Chineezen (van de overige waren in 1911 8074 Europeanen en Amerikanen en 3884 andere (meest Indiërs). H. zelf heeft industrie (katoenspinnerijen, suikerraffinaderij, scheepsbouw, touwslagerij, cement, gebreide goederen). Zijn groote beteekenis heeft H. te danken aan den handel en scheepvaart. Het beheerscht bijna den geheelen handel van Zuid-China, dient als tusschenstation tusschen China en Europa.
Nagenoeg de helft van uit- en invoer gaat naar en komt uit Engeland, de rest is hoofdzakelijk verdeeld tusschen Indië, Australië, de Vereenigde Staten en Duitschland. Voornaamste uitvoerartikelen zijn kolen, suiker, rijst, petroleum, hout, meel, katoen en katoenen garens, bamboe, opium, boonen. De haven van Hongkong werd in 1912 bezocht door 23.665 schepen (waaronder 13.183 Chineesche jonken), metende 12.100.000 ton, daarenboven werd H. nog door 19.000 visschersschepen bezocht, ’t Is dus een der voornaamste wereldhavens. H. is vrijhaven, als haven wordt gebruikt de zeestraat tusschen H. en het vasteland, waaraan de hoofdstad Victoria ligt (168.000 inw.) Vele consulaten, o. a. een van Nederland. -De stad bestaat uit de Chineezenstad en de Europeesche wijk en is in de lengte langs de haven gebouwd. Het is een militair- en marinestation van den eersten rang.
— Het eiland H. werd in 1842 door China bij den vrede van Nanking aan Groot-Brittannië afgestaan. Bij de conventie van Peking van 9 Juni 1898 werden het schiereiland Kau-loeng en het eiland Lan-tau voor 99 jaar aan Engeland verpacht. H. is een kroonkolonie. Aan het hoofd der regeering staat een gouverneur, bijgestaan door een Executive Council en een Legislative Council.