Gui de dampierre - 2e zoon van Margaretha van Vlaanderen en Guillaume de Dampierre, kocht in 1263 ’t graafsch. Namen en werd in 1278 graaf van Vlaanderen. Hij heeft een groote macht, doordat hij nauw verbonden is met Gelre en Luxemburg en een zijner zoons bisschop is van Luik. In 1285 wanneer Philips de Schoone koning wordt van Frankrijk, verandert dit.
Deze maakt gebruik van de oneenigheid tusschen Gui en de Vlaamsche steden om zijn macht in Vlaanderen te vestigen. Hij mengt zich onophoudelijk in de binn. aangelegenheden van Vlaanderen en neemt in 1289 Gent onder zijn bescherming. Gui verzet zich hier niet tegen in de hoop met steun van Philips gezag te krijgen in Henegouwen waar hij Valenciennes bezet (1292). Een conflict ontstaat echter, wanneer Gui met Eduard I van Engeland ’t verdrag van Lierre sluit (1294), waarbij hij belooft zijn dochter Philippine aan Eduards zoon ten huwelijk te geven. Philips roept nu Gui voor zich en dwingt hem zijn dochter Philippine naar Parijs te zenden. Gui besluit daarop zich bij Engeland aan te sluiten. Hij weet de gilden in de steden op zijn hand te krijgen en zegt ten slotte de gehoorzaamheid aan Philips den Schoonen op (Jan. 1297). Van zijn bondgenooten Eduard I en den Roomschen Koning Adolf van Nassau krijgt hij echter weinig steun. Een groot deel van ’t graafsch. wordt door de Franschen bezet.
Wanneer er een wapenstilstand gesloten wordt tusschen Engeland en Frankrijk (Oct. 1297) is Gui aangewezen op eigen krachten. In 1300, nadat ’t jaar te voren Eduard I een afzonderlijken vrede had gesloten met Frankrijk, rukken de Franschen Vlaanderen binnen. Gui kon zich niet staande houden en geeft zich over (Mei 1300). Hij werd gevangen gezet op het kasteel van Campiègnes. Eerst nadat na den Gouden Sporenslag de Vlamingen zich van ’t Fransche gezag bevrijd hadden en Philips de Schoone een wapenstilstand had gesloten, werd Gui weer losgelaten (1303).
Nadat de oorlog nog weer was hervat, kwam in Juni 1305 de vrede tot stand (vrede van Athis sur Orge), waarbij de graaf beloofde geen verbond zonder Frankrijk te sluiten. Philips verkreeg Lille, Douay, Bethune, Cassel en Courtray in pand; bovendien moest Vlaanderen een schatting betalen. Gui beleefde dezen vrede niet. Hij stierf Maart 1305.