Doopproef - Ook hardings- of temperproef genaamd, is een proef, waaraan ijzer onderworpen wordt, waarvan men wenscht na te gaan of het materiaal niet behoort tot staalachtige, d.w.z. hardbare ijzersoorten; hetgeen vooral van belang is bij constructie-ijzer voor stoomketels, daar hierbij hardbaar ijzer hoogst bedenkelijk zou zijn. Nadat het proefstuk kersrood is gemaakt in een smidse of oven, dompelt men het plotseling in water van 28°C.; dan gaat men den invloed van dezen doop na door vergelijkende koudbuigproeven ervoor en erna. Onhardbaar vloeiijzer, met max. 0,1% koolstof, kan dezen doop ondergaan zonder eenigszins brosser of minder smeedbaar te worden.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk