Clermont-Ferrand - hoofdstad van het dept. Puy-de-Dôme en van het arr. C. in Auvergne, Z.-Frankrijk; 65.400 inw.; ligt op een hoogte aan den ingang van een schilderachtig, halfcirkelvormig dal, dat door den 1465 M. hoogen PuydeDôme begrensd wordt, en ter zijde ligt van de Limagne, een zeer vruchtbare vlakte, die een deel van het Allierbekken vormt, teven aan den spoorweg Parijs-Nimes. De oude stad heeft een somber voorkomen, nauwe, bochtig steile straten; uit donker vulkanisch gesteente opgebouwde huizen; veel oude gebouwen, waaronder de Gotische kathedraal en de Romaansch Notre Dame-du-Port.
C. is zetel van een bisschop, heeft een universiteit en verschillende andere wetenschappelijke inrichtingen, o. a. een beroemde boekerij, enz.; industrie van rubberartikelen, textielproducten en verduurzaamde levensmiddelen en chemische preparaten. In de stad mineraalbronnen, o.a. die van Saint-Allyre. Talrijke Romeinsche overblijfsels.
C. is het Nemossus of Augustonemetum der Oudheid, later Arverni; in de 9e eeuw door de Noormannen verwoest, werd het weer opgebouwd onder den naam van Clermont (Clarus Mons) en werd hoofdstad van Auvergne. Later groeide het met het naburige MontFerrand samen. In C. zijn talrijke Concilie’s gehouden (535, 549, 587, 1095, 1110, 1124, 1130); beroemd is vooral dat van 1095, waar paus Urbanus II den eersten kruistocht predikte.