Boschbouwonderwijs - wordt thans hier te lande gegeven aan de Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool (Landbouwhogeschool) te Wageningen en aan den Cursus der Nederl. Heidemaatschappij te Arnhem. Aan eerstgenoemde inrichting wordt hooger onderwijs gegeven; het is bestemd voor de hoogere ambtenaren in den boschbouw of voor wetenschappel. beoefenaars van dit bedrijf. Voor het volgen der colleges wordt geen diploma of getuigschrift vereischt; voor het doen van examen is het eind-diploma van een H. B. S. met 6 jar. cursus of van een Gymnasium noodig.
Er is o.m. een studierichting voor den Nederl. boschb. en voor den kolonialen b. De studie duurt 46 jaren. De Cursus der Ned. Heidemaatschappij bestaat uit de afd. A. en B. Afd. A is bestemd tot opleiding voor werkbazen, boschbazen, enz., afd. B. voor opzichters, rentmeesters, enz. Voor afd. A. wordt lager-onderwijs, diploma landbouwwintercursus en pract. kennis van land- en boschbouw vereischt; voor afd.
B. algemeene kennis, overeenkomende met 3 jar. H. B. S., diploma landb. winterschool en pract. kennis als voren. De cursus is 2-jarig. De vroegere G. A. van Swieten-Boschbouwschool te Frederiksoord is in 1903 opgeheven na het tot standkomen van evengenoemden cursus. De meeste landen, die belang hebben bij boschcultuur, beschikken tegenw. over inricht, van b., hoewel het nog niet zoolang geleden is, dat enkel Duitschland gelegenheid tot boschbouwstudie bood. In dat land wordt dan ook reeds sedert meer dan een eeuw in den boschb. onderwijs gegeven en de vele Duitsche boschb.-hoogesch. worden nog bezocht door tal van buitenlanders.