v., computertoepassingen waarbij het gaat om het bewaren en ter beschikking stellen van documentatie op velerlei gebied.
(e) Het gebruik van computers voor informatieontsluiting is pas goed mogelijk geworden toen zeer grote en relatief goedkope →geheugens beschikbaar kwamen. In een computersysteem voor informatieontsluiting kan de gebruiker een overzicht krijgen van b.v. alle beschikbare litteratuur op een bepaald deelgebied of hij kan samengestelde vragen stellen, zoals alle documenten die tot categorie A èn B behoren, maar niet tot C, verschenen in taal T, in de jaren 1930—1935. Het systeem is gewoonlijk zo ingericht dat de informatie op een beeldscherm verschijnt en men door het indrukken van een toets iets uitgetypt kan krijgen. Problemen die zich voordoen zijn o.a. hoe bereikt kan worden dat de informatie te allen tijde zo volledig mogelijk is, er zullen afspraken gemaakt moeten worden betreffende de codering van de informatie en er zullen efficiënte opbergen terugzoektechnieken beschikbaar moeten zijn. De ontwikkeling hiervan is nog in volle gang. De meeste bestaande systemen beperken zich tot het opbergen van titels en/of uittreksels van artikelen.
In Nederland is de Stichting Excerpta Medica te Amsterdam ver gevorderd met de ontwikkeling van een systeem voor medische documentatie (uittreksels van in de wereldlitteratuur verschenen medische artikelen). Een zeer omvangrijke documentatie op chemisch gebied wordt verzorgd door de Amerikaanse organisatie Chemical Abstracts, waarvan men zich in Nederland op een aantal plaatsen kan bedienen, terwijl er diverse andere internationale computernetwerken zijn voor informatieontsluiting over uiteenlopende onderwerpen. Een bijzondere plaats nemen de publikaties in waarin men in de vorm van een →citatenlijst kan nazoeken welke navolgers een ouder artikel of boek gehad heeft om daarmee de nieuwste geschriften op dat gebied op te sporen. Hoewel deze zelf meestal in boekvorm beschikbaar worden gesteld is hun produktie slechts mogelijk door een computerverwerking van de gegevens waaruit zij moeten worden opgebouwd.
informatietheorie. De mogelijke combinaties van antwoorden op drie vragen, als op elke vraag ja of neen geantwoord moet worden
1 ja ja ja
2 ja ja neen
3 ja neen ja
4 ja neen neen
5 neen ja ja
6 neen ja neen
7 neen neen ja
8 neen neen neen
.