Zoon van het Trojaanse koningspaar Priamus en Hecuba. Toen voor zijn geboorte Hecuba droomde dat zij een brandend stuk hout ter wereld zou brengen, waarschuwde Aesacus haar, dat de boreling een gevaar voor Troje zou worden.
De jonge Paris werd daarom op de Ida(l) te vondeling gelegd. Door een berin gevoed en door een herder gevonden, groeide hij op onder het herdersvolk, dat hem de naam Alexander gaf. Toen er een twist was ontstaan tussen de godinnen Hera, Aphrodite en Athena over de gouden appel die Eris listiglijk onder de bruiloftsgasten van Peleus en Thctis had geworpen, werd Paris, op Zeus’ bevel als scheidsrechter aangewezen. Hera stelde Paris macht en rijkdom in het vooruitzicht, zo hij aan haar de prijs toekende. Alhena beloofde hem de wijsheid. Aphrodite zou hem de schoonste vrouw ter wereld geven. Paris gaf de appel aan Aphrodite met als gevolg dat de beide andere godinnen, met name Hera, de Trojanen, vijandig gezind werden. Ofschoon gehuwd met Oenone, schaakte Paris de gemalin van Menelaus, de schone Helena, bij wie hij eens in Sparta te gast was. Hij voerde haar mee naar Troje, en werd zo de oorzaak van de Trojaanse oorlog. Homerus en Vergilius beschrijven beiden Paris als een slappe figuur, die tijdens Trojes beleg geen heldhaftige rol speelde.
Soms toonde hij zich dapper, doch in het algemeen was hij wankelmoedig en verwijfd. Kort voor Trojes inname wist hij Achilles dodelijk te treffen, doch werd zelf daarop door Philoctetes gedood (Hom. Ilias III, 16 e.v., 424 e.v.; XXII,359; Verg. 1,27; IV, 215).ICONOGRAFIE Paris wordt afgebeeld als een schone jongeman meestal met de Phrygische muts op het hoofd. Op vele monumenten ziet men de scènes van het Parisoordeel, de schaking van Helena en het doden van Achilles. Op een Ionische amphora (eind 6de eeuw v.C. te München, ziet men in licht humoristische stijl geschilderd: Paris met zijn kudde en herdershond, terwijl Zeus, zijn bode Hermes, en de drie godinnen op hem afkomen met het verzoek om zijn oordeel. Op een Attische vaas van Hieron en Macron (490 v.C.) te Boston, is de schaking van Helena weergegeven. Paris is hier de krijgsman met helm en speer die Helena aan de hand meevoert, terwijl de liefdesgod Eros boven hen vliegt. Onder de Pompeiaanse fresco’s met voorstellingen van Paris is o.a. bekend het Parisoordeel in de casa di Olconio Rufo.
Zie Priamus, Hecuba, Aesacus, Ida, Hera, Aphrodite, Athena, Eris, Peleus, Thetis, Oenone, Menelaus, Helena, Philoctetes