infectieziekte die in het normale maatschappelijke verkeer van de ene mens op de andere kan overgaan. In die zin zijn niet alle → infectieziekten besmettelijk.
Tetanus b.v. is wel een infectieziekte maar niet besmettelijk, omdat de infectie plaatsvindt vanuit het milieu; dé spore van de bacterie komt in straatvuil voor waar hij pas in zuurstofarme omgeving (weefsel rond een slecht doorbloede wond) tot leven komt.Alleen als de ziekteverwekkers zich kunnen vermenigvuldigen en verspreiden (infectie) ontstaan ziekteverschijnselen. Iedere infectieziekte gaat uit van een besmettingsbron en wordt verspreidt via de besmettingsweg. Bronnen zijn: afscheidingsprodukten van mens of dier, zoals ontlasting, huidschilfers, slijm van de lucht wegen van de mens en dierlijke produkten als vlees, melk en de vacht.
Overdracht van de ene mens op de andere kan plaatsvinden via water en voedsel dat verontreinigd is met faecaliën (Salmonellainfectie), via in de lucht uitgeademde vochtdruppeltjes (hoesten, niezen, spreken), door direct contact (aanraken, zoenen, geslachtsverkeer) of indirect contact (kleding, speelgoed, eetgerei e.d.), medische ingrepen (o.a. bloedtransfusies) en van moeder op kind tijdens de zwangerschap of geboorte.
Bij de bestrijding van de besmettelijke ziekten kan men zich richten op het wereldwijd uitroeien van de ziekteverwekker (zoals dat bij pokken is gelukt), het verwijderen van de ziektebron door isolatie of met geneesmiddelen, op onderbreking van de besmettingsweg (betrouwbaar drinkwater en voedsel), en op het beschermen van gevoelige personen door immunisatie of door geneesmiddelen.