Gepubliceerd op 01-12-2020

autobanden

betekenis & definitie

In Nederland worden per jaar ca. 5 mln. autobanden van personenwagens afgedankt. De hoeveelheid afval die daarbij vrijkomt bedraagt ca. 35 000 t kunstrubber.

Het merendeel van de banden wordt gestort of verbrand. Van de ca. 500 000 bedrijfswagenbanden die per jaar worden vervangen (een hoeveelheid van ca. 27 000 t natuurrubber), wordt ca. 40 % van een nieuw loopvlak voorzien. Van het overige deel wordt een gedeelte verwerkt tot gedevulkaniseerde rubber (regeneraat) en tot poeder vermalen rubber (granulaat) om weer in de rubberindustrie te worden gebruikt.In Vlaanderen worden per jaar ca. 2,3 mln. autobanden afgedankt (ca. 19 500 t kunstrubber). Ca. 50 % van het afval wordt verbrand, ruim 20 % wordt gestort of verbrand in cementovens, terwijl ca. 15 % wordt voorzien van een nieuw loopvlak. De overige autobanden worden uitgevoerd of komen terecht in een verfijningsinrichting.

Het is vanuit milieuhygiënisch oogpunt ongewenst dat autobanden worden gestort en verbrand. Grote hopen autobanden ontsieren het landschap, terwijl er brand in kan ontstaan. Zo’n brand gaat gepaard met ernstige luchtverontreiniging en is vrijwel niet te blussen. Ook het overheidsbeleid, in nationaal verband en in EG-verband, is erop gericht afval te voorkomen en hergebruik te bevorderen. Om dit te bereiken moeten zoveel mogelijk oude banden van een nieuw loopvlak voorzien worden. Een bijkomend voordeel van dit hergebruik is een besparing aan grondstoffen en energie. Met een pyrolyseproces kan olie teruggewonnen worden uit oude banden.

Die moeten daarvoor in een speciale fabriek worden gedestilleerd. Er ontstaat dan een lichte stookolie, waarin zwavel als verontreiniging voorkomt. Bij een jaarlijkse aanvoer van 50 000 t oude banden zou dit 20 000 t stookolie opleveren en daarnaast nog 13 000 t verkoolde stof (dat gestort moet worden) en 7 t staaldraad. Er wordt onderzocht hoe dit proces, dat technisch al wel mogelijk is, economisch rendabel gemaakt kan worden. Op grond van de Afvalstoffenwet wordt in Nederland een verbod van kracht op het ongecontroleerd storten van autobanden. Tevens zal het inzamelen worden bevorderd door het inrichten van regionale bandeninleverdepots. In België worden autobanden meestal met het gewone afval opgehaald.

< >