Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Lease auto

betekenis & definitie

Een lease auto is een auto die tegen een vastgesteld maandelijks tarief in gebruik wordt genomen door een klant. De koper van de lease auto blijft eigenaar van het voertuig en is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het onderhoud, belastingen en verzekeringen omtrent de lease auto.

Een lease auto wordt meestal, dan al wel niet op verzoek van de klant, gekocht door een leasemaatschappij, waarna het betreffende voertuig in gebruik wordt genomen door de klant. Gedurende de looptijd van de lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. In sommige leasevormen is de lease auto alleen juridisch gezien nog eigendom van de leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm worden de aanvullende kosten van de lease auto, zoals onderhoud, eventuele reparaties, verzekeringen en belastingen, betaald door de leasemaatschappij. In andere leasevormen dient de klant deze kosten zelf te betalen, hierbij is het maandelijkse leasetarief vaak lager. Een leasevorm waarbij alle aanvullende kosten worden betaald door de leasemaatschappij wordt ook wel full operational lease of full service lease genoemd. Een leasevorm waarbij de aanvullende kosten en het onderhoud door de klant worden betaald en uitgevoerd wordt een netto operational lease genoemd.

Hoe hoog de kosten van de lease zijn, is afhankelijk het merk en type auto. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de auto, hoe hoger het maandelijkse leasetarief. Men kan echter besparen op de kosten voor de belasting met een lease auto die een lage uitstoot van CO2 heeft. De belasting hanteert een lager BPM voor auto’s die minder CO2 uitstoten. Hierbij geldt dus over het algemeen, hoe lager de CO2 uitstoot van de lease auto, hoe lager de belasting.