Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Koopoptie

betekenis & definitie

Een koopoptie houdt in dat de lessee de mogelijkheid heeft om aan het einde van de looptijd van een leaseovereenkomst de leaseauto over te kopen voor een vooraf vastgesteld bedrag. Een koopoptie komt alleen voor bij operational lease, omdat in dat geval het kopen van de auto (nog) niet vaststaat.

De koopoptie onderscheid een leaseovereenkomst van een huurovereenkomst. Waar bij huur de gebruiker na aflopen het gebruiksrecht verliest, is dit bij lease theoretisch gezien niet automatisch het geval. Door de koopoptie kan de lessee namelijk besluiten om aan het einde van de leaseovereenkomst de auto over te kopen.

Dit betekent echter niet dat de koopoptie in elke leaseovereenkomst is opgenomen. Veel leasecontracten bieden deze optie niet, omdat de verwachting is dat de lessee geen interesse heeft in het overnemen van de leaseauto. In dat geval verschilt de leaseovereenkomst dus weinig met een huurovereenkomst.

Wanneer een lessee een financial lease overeenkomst heeft afgesloten speelt de koopoptie geen rol. In dat geval betaalt de lessee maandelijks de auto af aan de leasemaatschappij en is de lessee aan het einde van de looptijd doorgaans eigenaar van de auto. Het is bij financial lease wel mogelijk om nog een slotsom aan het einde van de looptijd te hebben. Dit bedrag is echter een deel van de aflossing dat nog niet betaald is. Het is niet het bedrag dat betaalt moet worden om de auto te kopen, waardoor het iets anders is dan de koopoptie.

Voor leasemaatschappijen is het opnemen van een koopoptie niet altijd voordelig. Zij sluiten vaak verkoopcontracten af met grote partijen, die gunstigere voorwaarden kunnen bieden dan mogelijk is bij een eenmalig verkoop van een leaseauto. Bovendien kunnen leasemaatschappijen een gebruikte leaseauto weer in de markt zetten door middel van occasion lease.