Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Leasecontract

betekenis & definitie

Een leasecontract is een schriftelijke overeenkomst tussen een leasemaatschappij en een klant waarin wordt vastgelegd dat de klant een lease auto, eigendom van de leasemaatschappij, in gebruik neemt voor een maandelijks leasetarief.

Een leasecontract is altijd een overeenkomst tussen twee partijen over het in gebruik nemen van een bepaald (duurzaam) goed, bijvoorbeeld een lease auto. Deze twee partijen worden ook wel de lessor en de lessee genoemd, waarbij de lessor de partij is die het goed aankoopt en in gebruik laat nemen door de andere partij, de lessee. Hoewel de lessee het betreffende goed, bijvoorbeeld een lease auto, in gebruik neemt, blijft het eigendom van de lessor. De lessor blijft in ieder geval op zijn minst juridisch eigenaar. In veel gevallen is er aan het eind van de leaseperiode een mogelijkheid voor de lessee om het goed te kopen van de lessor.

Afhankelijk van het soort goed dat wordt geleased, kan er een onderscheid worden gemaakt van verschillende type leasing. In geval van een lease auto wordt veelal een onderscheid gemaakt tussen full operational lease of full service lease en netto operational lease. Bij eerstgenoemde worden alle aanvullende kosten, zoals onderhoud, eventuele reparaties, belastingen en verzekeringen inbegrepen bij het maandelijkse leasetarief en geregeld door de lessor. Bij een netto operational lease dienen deze kosten door de lessee zelf te worden betaald. Naast deze veelvoorkomende vormen van lease zijn er nog andere varianten, zoals importlease, waarbij de lessee een auto uit het buitenland laat kopen en VIP-lease, waarbij de lessee gebruik kan maken van een auto in een duurder segment.