Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Netto operational lease

betekenis & definitie

Netto operational lease is een vorm van leasen waarbij aanvullende diensten, zoals het onderhoud en eventuele reparaties, niet bij het leasetarief zijn inbegrepen. Bij netto operational lease dient men de kosten van aanvullende diensten zelf te betalen.

In de praktijk kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten van leasen. Netto operational lease is hier een variant van waarbij aanvullende diensten niet worden geleverd door het leasebedrijf. In andere woorden, de klant dient zelf de kosten voor onderhoud en eventuele reparaties te betalen. Ook verzekeringen en andere kosten, zoals een Algemene Periodieke Keuring (APK), moeten als klant zelf worden betaald.

Het voordeel van netto operational lease is dat men als het ware zelf kan beslissen over het operationele gedeelte van de auto. Hiermee wordt in brede zin de manier bedoeld waarop de auto in gebruik wordt genomen en welke onderdelen daarvoor worden gebruikt. Hiervoor dient men wel op eigen initiatief eventuele voorkeuren voor bepaalde onderdelen of instellingen te kiezen. Netto operational lease verschilt hiermee van full operational lease, waarbij alle aanvullende kosten zijn inbegrepen in het maandelijkse leasetarief.

Omdat de lessee bij netto operational lease als het ware economisch gezien eigenaar wordt van de lease auto, wordt, in geval de lessee een onderneming is, de lease auto op de balans van de onderneming bijgeschreven. Dit kan ten goede komen aan de solvabiliteit van de onderneming, oftewel de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen.