Eergeweld betekenis & definitie

Eergeweld is spontaan geweld als reactie op de aantasting van persoonlijke eer en verlies aan respect, gezag en status. Eerwraak is een specifieke vorm van eergerelateerd geweld en is een cultureel bepaald ritueel van zuivering van de smet op de familie.

De aantasting van persoonlijke eer en het ondergaan van respectverlies kunnen leiden tot spontane vormen van geweld. Zeldzaam is uit passie een moord plegen (crime passionel). De persoonlijke wraak is een gevolg van woede, hartstocht en een vlaag van verstandsverbijstering vanwege de binnendringer, de man die met je vriendin in bed ligt. Denk ook aan de fysieke klap in het gezicht van de politicus die beledigt, de schop in het kruis van de handtastelijke feestganger, de kopstoot van Zidane in 2006 tijdens de finale van het WK en zo meer. De meest voorkomende en tevens lichtste reactie op acuut verlies van eer, respect, gezag en status is verbaal geweld. Verbaal in de zin van een flinke scheldpartij, dodelijke opmerkingen of doodsbedreigingen op sociale media.

Eerverlies leidt zelden tot moord. De betekenis van eerverlies is dat de veroorzaker - bewust of onbewust - vraagt om een agressieve reactie. In het dagelijkse leven houdt men daarom rekening met gevoelens van eer.