Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

RASSENSTRIJD

betekenis & definitie

Overal ter wereld worden ook in onze tijd nog mensen gevonden, die menen dat bepaalde volkeren minderwaardig zijn omdat ze een andere huidskleur bezitten of tot een ander ras behoren.

Uit deze wetenschappelijk onjuiste opvatting vloeit de rassenstrijd voort: de poging van het ene ras of het ene volk het andere te onderdrukken of zelfs uit te roeien.

Een van de afschuwelijkste voorbeelden van rassenstrijd heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afgespeeld in Duitsland. De nationaal-socialistische leider Adolf Hitler en zijn trawanten huldigden de mening, dat het Joodse volk een minderwaardig volk was, dat al eeuwenlang groot onheil over de wereld had gebracht. De nazi’s dreven de Joden uit Duitsland en uit de door Duitsland bezette gebieden bijeen in concentratiekampen en gingen in de latere jaren van de oorlog over tot hun massale uitroeiing. Honderdduizenden ongelukkigen eindigden als gevolg van deze beestachtige actie hun leven in de Duitse gaskamers.

Wie meent dat de wereld van dit afschuwelijke voorbeeld geleerd zou hebben, heeft het mis.

Niet alleen zijn er tegenwoordig nog altijd mensen, die de Joden minderwaardig vinden - maar op verschillende plaatsen in de wereld heeft de rassenstrijd ook op andere wijze de kop opgestoken. In het zuiden van de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden de negers door de meeste blanken veracht. Goede posities in de maatschappij zijn er hoofdzakelijk voor blanken gereserveerd en tot voor kort was het daar heel gewoon dat blanke en zwarte kinderen op verschillende scholen zaten; dat blanken en negers in verschillende restaurants aten en afzonderlijke plaatsen hadden in trams, treinen en bussen. En de voor de negers gereserveerde zitplaatsen en gebouwen waren altijd aanzienlijk slechter dan die van de blanken.

De rassenstrijd speelt ook een grote rol in de republiek Zuid-Afrika, waar een handjevol blanken de macht uitoefent maar waar miljoenen negers geen enkele medezeggenschap hebben.

Ook de meeste Zuid-Afrikanen zijn van mening, dat de neger een minderwaardig soort mens is en dat de blanken van God de opdracht hebben gekregen over dit mindere ras te heersen. De Zuidafrikaanse regering steunt deze rassendiscriminatie openlijk en heeft er zelfs haar politiek op gebaseerd, in tegenstelling tot de Amerikaanse regering. Dit zijn slechts enkele gevallen van rassenstrijd.

Haat tussen het ene ras en het andere komt in minder opvallende mate echter in alle delen van de wereld voor. Aan de rassenstrijd zal pas een einde komen als iedereen tot de erkenning is gekomen dat alle mensen dezelfde waarde bezitten en dat verschillen in rijkdom, talent, ontwikkeling en cultuur slechts het gevolg zijn van toevallige omstandigheden.

< >