Adolf (1889-1945) Toen Adolf Hitler aan het einde van de vorige eeuw geboren werd in het Oostenrijkse dorpje Braunau am Inn kon niemand vermoeden, dat deze tengere baby zou uitgroeien tot een gevaarlijk fanaticus; tot dictator van Duitsland en tot aanstichter van de Tweede Wereldoorlog, die niet alleen het Duitse Rijk, maar ook een groot deel van de wereld aan de rand van de afgrond zou brengen.
Hitler bracht zijn jeugd door in Linz. Hij wilde aanvankelijk kunstschilder worden.
Adolf Hitler in zijn glorietijd.
Maar zijn talenten waren te gering om toelating te krijgen tot de Academie voor Beeldende Kunst in deze stad. Hitler, die zijn mislukking als artist moeilijk kon aanvaarden, bleef doelloos in de stad rondzwerven.
In 1913 vertrok Hitler naar de Zuid-Duitse stad München. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 nam hij vrijwillig dienst in het Duitse leger. Hij gedroeg zich (als koerier) bijzonder dapper; raakte in 1916 gewond en leed bij de wapenstilstand in 1918 aan een ernstige gasvergiftiging.
Na de oorlog en na zijn herstel besloot Hitler zich aan de politiek te wijden. Hij begon zijn politieke carrière als lid van de Duitse Werkerspartij, waarvan hij in 1920 propagandachef werd. Door zijn bemoeiingen werd de naam van de partij in datzelfde jaar veranderd in Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij.
In Duitsland was intussen de tijd rijp geworden voor de extreme ideeën van Adolf Hitler. Het Duitse volk begon steeds feller te protesteren tegen de oneervolle vredesvoorwaarden van de Vrede van Versailles. Bovendien verkeerde het land in een economische crisis, die iedereen ontevreden maakte. Hitler’s invloed groeide en na een interne machtsstrijd in de partij werd de vroegere Oostenrijkse briefkaartenschilder in 1921 gekozen tot partijvoorzitter. In november 1923 achtte Hitler zichzelf en zijn gewapende partij voldoende sterk om in München een staatsgreep te doen. De ‘putsch’ mislukte echter en Hitler werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.
De mislukte staatsgreep in München had Hitler geleerd, dat het veiliger was te proberen langs wettige weg aan de macht te komen. Na zijn vrijlating ging hij daar verbeten aan werken. In 1932 nam Hitler als kandidaat deel aan de Duitse presidentsverkiezingen, waarbij hij bijna 40% van het aantal stemmen verwierf.
Door allerlei politieke intriges kreeg Hitler het tenslotte zover, dat hij in juli 1933 door president Hindenburg uitgenodigd werd het ambt van Rijkskanselier te aanvaarden.
Na 2 augustus 1934 verenigde Hitler in zich de functies van president, rijkskanselier en opperbevelhebber van alle Duitse strijdkrachten.
In 1938 bezette Hitler onder lachwekkende voorwendsels Oostenrijk; in 1939 viel hij Slowakije binnen en dwong Lithauen de stad Memel aan Duitsland af te staan. De grote mogendheden keken verbijsterd toe. Pas toen Hitler, daardoor aangemoedigd, in datzelfde jaar Polen binnenviel, kwamen Engeland en Frankrijk met tegenzin in beweging en verklaarden nazi-Duitsland de oorlog. Op dat moment begon de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog greep Hitler de kans om zijn vermeende vijand, het Jodendom, aan te grijpen. Pas na de oorlog werden de cijfers bekend van een van de afschuwelijkste misdrijven uit de geschiedenis: de moord door het nationaal-socialisme op een aantal joden, dat geschat wordt op 4| tot 6 miljoen! Aanvankelijk boekten Hitler’s legers grote successen.
Maar in 1942 begon het succes in tegenslag te verkeren. Steeds grotere geallieerde legermassa’s begonnen tegen de Duitse troepen op te rukken en na de veldslagen bij El Alamein en Stalingrad in 1942 begon de Duitse terugtocht, die pas in 1945 in de straten van Berlijn zou eindigen.
Op 30 april 1945, toen de Russen de straten van Berlijn binnentrokken, trok Hitler zich terug in zijn privévertrekken in de Duitse commandobunker en benam zich door een pistoolschot het leven.