Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

MONGOLIË

betekenis & definitie

Mongolië is een uitgestrekt gebied in het hart van Azië, gelegen tussen de Sowjet-Unie en Communistisch China. Het dankt zijn naam aan de Mongolen; een volk dat deze streek bewoont.

Lang geleden waren de Mongolen een zeer machtig volk. Dsjengis Khan, de grote veroveraar die bijna acht eeuwen geleden zijn troepen tot diep in Europa voerde, was een Mongools heerser. Ook Koeblai Khan was een Mongool; hij heerste over China in de tijd dat Marco Polo zijn beroemd geworden reis naar het Verre Oosten maakte.

De Grote Chinese Muur strekt zich over een afstand van bijna 2500 kilometer uit langs de grens tussen China en Mongolië. Hij werd voor de geboorte van Christus al gebouwd om China te beschermen tegen de invallen van de Mongoolse stammen. In de dagen van Dsjengis Khan was die muur echter niet voldoende meer om de Mongolen tegen te houden.

Een groot gedeelte van Mongolië wordt in beslag genomen door de Gobi Woestijn. Slechts een zeer klein gedeelte van het land is geschikt voor landbouwdoeleinden. Veel Mongolen zijn dan ook nomaden; ze leven in tenten en trekken mee met hun grote kudden die bestaan uit schapen, runderen, paarden en kamelen.

De Gobi is een hooggelegen woestijn, die op veel plaatsen meer dan twee kilometer boven de zeespiegel ligt. De winters zijn er uiterst streng en zelfs in het hartje van de zomer zijn de nachten er als gevolg van die hoge ligging bitter koud.

Mongolië kan bijna uitsluitend bereisd worden met pony- of kameelkaravanen - al zijn er tegenwoordig enkele wegen, die geschikt zijn voor motorvoertuigen.

Een deel van Mongolië, Binnen-Mongolië genaamd, hoort bij Communistisch China. Een ander deel, Buiten-Mongolië, is een zelfstandig land, dat nauwe banden heeft met de Sowjet-Unie. In Buiten-Mongolië beginnen zich snel veranderingen te voltrekken. Er zijn moderne fabrieken verrezen voor de vervaardiging van schoenen en andere leerprodukten en een vrachtspoorweg tussen de hoofdstad Oelan Bator en de Zuidsiberische stad Oelan Oede vervoert in één reis meer goederen dan vroeger een karavaan van 8000 kamelen.

< >