Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Boeterente

betekenis & definitie

Boeterente is een vergoeding die men betaalt aan een hypotheekverstrekker wanneer men wilt oversluiten of vervroegd wilt aflossen. Men betaalt boeterente om de hypotheekverstrekker tegemoet te komen in de gemiste inkomsten in de vorm van rente als gevolg van een eventuele overstap of aflossing.

Wanneer men een hypotheek heeft afgesloten, dient men niet alleen een periodieke aflossing af te dragen, maar ook rente te betalen. In sommige gevallen wilt men veranderen van hypotheek of een vervroegde aflossing doen. In beide gevallen kan het zijn dat men boeterente aan de hypotheekverstrekker moet betalen. Boeterente kan worden gezien als een vergoeding voor de hypotheekverstrekker voor het verlies aan inkomen als gevolg minder rente ontvangsten. Bij de meeste hypotheken kan men een deel van de hoofdsom boetevrij aflossen. Het gedeelte dat overblijft na de boetevrije aflossing is onderhevig aan boeterente.

Het is afhankelijk per persoonlijke situatie hoeveel boeterente wordt gehanteerd. Vaak wordt gekeken naar de aanvangsschuld, het gedeelte dat men boetevrij kan aflossen en het verschil tussen het rentepercentage dat men betaalde als hypotheekrente en het percentage dat de hypotheekverstrekker redelijkerwijs zou kunnen vragen voor een nieuwe hypotheek.

Boeterente kan voor veel personen een reden zijn om niet over te stappen naar een hypotheek met meer voordelige rentepercentages. Desalniettemin kan oversluiten alsnog voordelig zijn, men moet er hierbij rekening mee houden dat de vaste maandlasten van de hypotheek lager zullen zijn dan voorheen, waardoor men meer geld kan overhouden als bij de oude hypotheek.