Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 10-08-2016

Bijleenregeling

betekenis & definitie

De bijleenregeling is een maatregel waarin is vastgelegd dat personen die een woning verkopen en een nieuwe woning kopen in geval van overwaarde het vrijgekomen geld investeren in de nieuwe woning. Doet men dit niet, dan zorgt de bijleenregeling ervoor dat het bedrag dat vrij komt niet belastingaftrekbaar is.

Wanneer men gaat verhuizen, is het gebruikelijk dat men de oude woning verkoopt voordat men een nieuwe woning koopt. Vaak is de oude woning in de loop der jaren in waarde is gestegen. Hierdoor houdt men, na de verkoop en koop van de nieuwe woning, geld over. Dit wordt overwaarde genoemd. De bijleenregeling heeft betrekking op deze overwaarde. Onder deze regeling dienen personen de overwaarde als gevolg van de verkoop van een huis te investeren in hun nieuwe huis. Wordt dit niet gedaan. dan wordt de overwaarde van de waarde van het nieuwe huis afgetrokken en blijft er dus een lager bedrag over waarvan men belasting kan aftrekken.

De bijleenregeling werkt als volgt. Stel dat men een woning koopt voor 250.000 euro met een overwaarde van 10.000 euro. De hypotheekrente is in dit geval aftrekbaar voor een bedrag van 240.000 euro (250.000 - 10.000). Dit is het geval wanneer de overwaarde niet wordt gebruikt om de nieuwe woning mee te kopen of in de nieuwe woning te investeren. Ook al sluit men voor de nieuwe woning een hypotheek af van 250.000, men kan slechts voor een bedrag van 240.000 euro hypotheekrente aftrekken. In dit voorbeeld zou men, als men de overwaarde niet opnieuw investeert en daarmee niet voldoet aan de bijleenregeling, de hypotheekrente over de 10.000 euro overwaarde niet kunnen aftrekken van het totale inkomen, waardoor men meer belasting betaalt als men wel gebruik had gemaakt van de bijleenregeling.