Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Bouwdepot

betekenis & definitie

Een bouwdepot is een rekening die naast een hypotheek afgesloten wordt om de verbouwing van een woning te financieren. Alleen zaken die vastzitten aan de woning mogen hieruit betaald worden. Over het bedrag dat op deze rekening staat wordt rente ontvangen, maar over het totale bouwdepot moet rente betaald worden.

Omdat het bouwdepot onderdeel is van de hypotheek is de hoogte van het depot wettelijk vastgelegd. Deze hoogte wordt bepaalt door de woningwaarde na verbouwing. Vanaf 2018 mag een hypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning zijn, inclusief bouwdepot. Deze woningwaarde betreft de waarde na verbouwing en wordt bepaalt door een taxateur. Wanneer de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is afgesloten mag de totale waarde van de hypotheek plus bouwdepot niet hoger zijn dan de maximale kostengrens voor dit soort hypotheken.

De taxateur bepaalt voorafgaand aan de verbouwing wat de waarde van de woning gaat zijn na verbouwing. Waardevaste verbouwingen zoals een dakkapel of uitbouw worden doorgaans voor 100% meegenomen. Smaakgevoelige verbouwingen zoals een nieuwe keuken worden voor een lager percentage meegenomen in de taxatie. Dat betekent dat de overige kosten uit eigen vermogen betaald moeten worden. Wanneer dit niet mogelijk is kan er een persoonlijke lening of doorlopend krediet worden afgesloten, afhankelijk van de financiële situatie van de woningeigenaar.

De woningeigenaar mag zelf geen geld opnemen uit het bouwdepot. Bouwkosten worden door de hypotheekverstrekker betaald uit het bouwdepot wanneer de woningeigenaar deze kosten gedeclareerd. Alleen zaken die vastzitten aan de woning, zoals een nieuwe vloer, mogen uit dit depot worden betaald. Zaken die bij een verbouwing meegenomen kunnen worden, zoals raambekleding, moeten uit eigen vermogen betaald worden.

De looptijd van een bouwdepot is twee jaar. Na die periode wordt het eventuele openstaande bedrag afgelost op de hypotheek. Ook kan het bouwdepot onder bepaalde voorwaarden opgezegd worden.