Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Hoofdsom

betekenis & definitie

De hoofdsom is het bedrag dat bij het afsluiten van een hypotheek wordt verstrekt. Met de hoofdsom wordt verwezen naar het initiële bedrag van een hypotheek.

Wanneer men een woning wilt kopen, dient men hier veelal een hypotheek voor af te sluiten. De hoofdsom is de hoogte van het bedrag wanneer men een hypotheek afsluit. De hoofdsom en de hypotheek zelf moeten daarom als twee verschillende zaken worden gezien. Een hypotheek wordt in periodes afgelost en wordt in de loop der jaren steeds kleiner. De hoofdsom blijft altijd even hoog, namelijk het bedrag dat de hypotheek bij het afsluiten ervan bedroeg.

De hoofdsom is bij allerlei zaken omtrent de hypotheek een belangrijk begrip. Zo wordt op basis van de hoofdsom bepaald tot welk bedrag boetevrij aflossen mogelijk is. Dit bedrag is altijd een percentage van de hoofdsom.

Hoewel in veel gevallen sprake is van een hoofdsom, zijn er ook hypotheken waarbij de hoofdsom en de hypotheek gedurende de looptijd gelijk blijven. Men kan hierbij denken aan de spaarhypotheek of de aflossingsvrije hypotheek.