Jonge katten en honden, biggen, lammetjes en veulens voeden zich in de eerste weken na hun geboorte uitsluitend met melk. Melk is het hoofdvoedsel van alle jonge dieren, waarvan de ouders een vacht hebben.
Ook de mens behoort tot die groep; ook babies worden in de eerste maanden van hun leven met melk gevoed.
Dieren met een vacht worden zoogdieren genoemd. De wijfjes van deze diersoort hebben bepaalde klieren, die na de geboorte van de jongen melk beginnen te produceren. Hoewel de melksoorten van de verschillende zoogdieren nogal wat van elkaar verschillen, zijn er veel punten van overeenkomst. Koemelk bijvoorbeeld lijkt in samenstelling zoveel op moedermelk, dat onze babies zonder moeite met koemelk gevoed kunnen worden.
Naast de koe zijn er verscheidene andere dieren die voor de mens bruikbare melk leveren. De nomaden in de woestijn van Azië en Afrika drinken veel kameelmelk; in de bergstreken van Zuid-Amerika wordt veel lamamelk gebruikt; in het uiterste noorden van Europa en Noord-Amerika wordt rendiermelk gedronken en in Zwitserland en Griekenland is geitemelk een veelgevraagde drank. Ook de waterbuffel, de yak en het schaap produceren melk, die voor de mens bruikbaar is.
Melk bevat alle stoffen, die een babydier nodig heeft om te groeien en in leven te blijven.
Ze bevat suiker en vet, die omgezet kunnen worden in warmte en energie; ze bevat proteïne, die nodig is voor de groei; er zitten mineralen in waaruit beenderen en tanden worden gevormd en vitaminen om het lichaam gezond te houden.
Na verloop van tijd hebben jonge dieren en kleine kinderen van al deze stoffen meer nodig dan ze in melk kunnen vinden; ze schakelen dan over op ander voedsel. Maar ook grotere kinderen zouden eigenlijk melk moeten blijven drinken. Onder andere omdat melk meer kalk bevat dan welke andere voedselsoort ook. En kalk is een stof, die we heel erg hard nodig hebben voor de opbouw van gezonde beenderen en tanden en voor een juiste werking van ons hart. Een jongen of een meisje van 12 jaar zou eigenlijk elke dag een halve liter melk moeten drinken. En ook volwassenen kunnen een of meer glazen melk per dag best gebruiken.
Uit melk worden ook verscheidene andere, zeer gezonde voedselsoorten bereid. Boter wordt gemaakt uit melkvet; kaas uit de proteïne, die zich in melk bevindt; ijsco, pudding, bepaalde soepen, yoghurt en verscheidene andere voedingsmiddelen worden eveneens uit melk vervaardigd. Ook door het eten van deze voedselsoorten krijgt de mens een gedeelte van de benodigde voedingsstoffen binnen.