Gepubliceerd op 14-06-2022

Longbloeding

betekenis & definitie

bloedhoesten, bloedspuwen (haemoptyse of haemoptoë), opgeven van bloed uit de ademhalingsorganen, komt voor in den loop van verschillende long- en hartziekten; in verreweg de meeste gevallen is echter longtering de oorzaak. Wordt bloed uitgehoest of opgegeven, dan is dit in den regel uit de longen afkomstig; toch kan het ook eerst uit de mond- en neusholte in de ademhalingswerktuigen afgevloeid zijn.

Bij L. zijn altijd grootere of kleinere bloedvaten beschadigd, waaruit het bloed in de luchtwegen vloeit. Het wordt dan meestal nog vloeibaar en lichtrood, met lucht, etter of slijm vermengd, in geringe hoeveelheid of ingroote massa, somwijlen slechts gedurende een zeer korten tijd, menigmaal echter ook dagen- en wekenlang, uitgehoest. Soms wordt de bloeding door pijn, krieuwelen en een gevoel van warmte in de borst, hartkloppingen, benauwdheid en dergelijke voorafgegaan. In de meeste gevallen wordt de patiënt bij een bloedspuwing door grooten schrik bevangen en vertoont hij groote zenuwachtigheid, neiging tot bezwijming enz. De behandeling van het bloedhoesten eischt vooreerst streng ontzien van de ademhalingsorganen en van het hart, dus vermijden van veel en luid spreken, van verhitting en gemoedsaandoeningen en van alle inademingen, welke hoesten opwekken. Is geneeskundige hulp niet dadelijk te verkrijgen, dan geve men een tot twee theelepeltjes fijn gestooten keukenzout en laat een weinig koud water nadrinken. De zieke blijft kalm te bed en wel in zuivere, koele (niet koude) lucht in een halfzittende houding, en onderdrukke zooveel mogelijk de neiging tot hoesten; alle nauwsluitende kleedingstukken moeten afgelegd worden; bij behoefte koude dranken (limonade, water), ijspillen, alsmede zachte, niet-warme spijzen; er kan een ijsblaas op de borst gelegd worden.

Voor alles is aan te bevelen: de grootste lichamelijke, geestelijke, sexueele en moreele rust en zachte maar voedzame spijzen. Over het onderscheiden van bloed uit de longen en uit de maag, zie men Maagbloeding; dit wordt soms recht moeilijk als bij longbloeding, wurgbewegingen en braken, of bij maagbloeding hoesten optreedt.

< >