Kaneel, een der meest gezochte specerijen der Oudheid, kwam reeds in de 13de eeuw in Europa in gebruik. Toen de Portugezen op Ceylon de groeiplaats ontdekten, werd het gebruik algemeen.
Nog is Ceylon de producent van de beste kaneel (van Cinnamomum zeylanicum). Mindere soorten uit Voor-Indië en Indonesië van andere boomsoorten van het geslacht Cinnamomum hebben nooit de fijne geur en de olierijkdom, die het product van Ceylon kenmerkt.
Indonesië levert, vooral uit Sumatra, kaneelcassia of cassia vera van Cinnamomum burmanni, in bundels van 40 kg met ruim 1% kaneelolie, die uit deze bast wordt geëxtraheerd voor het aromatiseren van spijzen en dranken. Voor direct gebruik in de keuken en aan tafel is alleen het Ceylonproduct gezocht.
Men oogst de kaneelbast door de bomen van de wortelhals tot aan de dunste twijgjes te schillen. Men snijdt de bast aan reepjes, die men bij het drogen in de lengterichting laat oprollen.
De boompjes laat men hoogstens 10 jaar oud worden daar de bast anders te stug wordt.Een geheel andere specerij leveren de Capsicum annuum en de Capsicum frutescens, waarvan de eerste dikwijls Spaanse peper wordt genoemd, terwijl de tweede in Indonesië als lombok en tjabé be kend is. Beide soorten van het geslacht Capsicum, met nog enkele andere, komen in talloos vele rassen in de cultuur van alle tropische en subtropische streken voor, inzonderheid voor eigen gebruik in verse toestand of voor de plaatselijke markt. Het gebruik is zeer algemeen, men bereidt geen maaltijd zonder tjabé. De teelt van beide hoofdsoorten der Capsicum behoort tot de fijne tuinbouw, die meest op of zeer nabij het erf wordt beoefend, met toepassing van veel mest, liefst van vogels, en met zeer veel zorg voor besproeiing en beschaduwing. De C. annuum levert grote vruchten (5-10 cm lang) van verschillende kleur (rood, groen, geel), vorm (cylindrisch, kegelvormig) en smaak (zoetig, weinig scherp, zeer scherp). De C. frutescens heeft kleine vruchtjes, rood of groen en zo scherp, dat alleen kleine hoeveelheden gebruikt worden.
Bij sommige soorten tjabé rawit of lombok sètan veroorzaken de pitjes, die de vruchten bevatten, zelfs blaren op de lippen. In alle tropische landen, zelfs bij de meest primitieve volken wordt aan de Capsicum grote zorg besteed. Java heeft zeker 80000 ha van deze fijne tuinbouw.
Cayenne-peper bestaat uit tot poeder vermalen gedroogde C. frutescens. Capsicine is het werkend bestanddeel in deze specerij.