Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

STICHTING VOOR BODEMKARTERING

betekenis & definitie

Instelling van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Staringgebouw te Wageningen.

Dr. W.A.J. Oosting (1898-1942) is de grondlegger van het veldbodemkundig onderzoek in Nederland. Prof. dr. C.H. Edelman (1903-1964) bouwde voort op zijn werk en legde de basis voor de Stichting voor Bodemkartering met zijn in 1943 aangevangen onderzoek in de Bommelerwaard.

In 1945 vond officieel de oprichting plaats. Er werden eerst provinciale onderafdelingen gevormd. In 1965 en ook later volgden reorganisaties en vonden schaalvergrotingen plaats waarbij de provinciale diensten werden opgeheven. Er zijn thans naast het hoofdkantoor in Wageningen regiokantoren in Groningen, Boskoop en Tilburg. In het landbouwcentrum te Goes is nog een kleine onderafdeling gevestigd.Het bestuderen en beschrijven van de kenmerken en eigenschappen van de bodem en het in kaart brengen van de gevonden verschillen is de belangrijkste taak van de Stichting voor Bodemkartering.

Sinds de oprichting zijn door haar vele bodemkarteringen uitgevoerd en rapporten en publikaties verschenen (→ bodemkaart). Naast bodemkartering bestudeert zij ook verschillende aspecten van de veldbodemkunde en haar toepassingen; de resultaten hiervan worden o.a. gepubliceerd in de series: Bodemkundige studies, Boor en Spade, Soil Survey Papers en in landbouwbladen. In Zeeland is de bodemkartering in 1945 aangevangen met financiële medewerking van de Rijksdienst voor Landbouwherstel. De tijdens de oorlog 1940-1945 met zout water geïnundeerde gebieden, de Yerseke Moer, Schouwen en Duiveland, Tholen en Walcheren, zijn het eerst in kaart gebracht. Hierna zijn nog veel opdrachtkarteringen uitgevoerd ten behoeve van Cultuurtechnische- en Waterstaatkundige werken. Tevens wordt een opdracht van het Ministerie van Landbouw gerealiseerd tot het vervaardigen van een bodemkaart van Nederland, schaal 1:50.000.

LITERATUUR

Van der Sluijs, Steur en Ovaa, De bodem van Zeeland. Bennemaen Van der Meer, De bodemkartering van Walcheren. G. de Bakker, De bodemgesteldheid van enkele Zuid-Bevelandse polders. Kuipers, Bodem van Schouwen en Duiveland en Tholen. Stichting voor Bodemkartering, Bodemkaart van Nederland, schaal 1:50000. Wageningen, 1964. Interne rapporten, ter inzage bij de Stichting voor Bodemkartering te Wageningen.